Sunak: Vladavina rulje zamjenjuje demokratiju u Britaniji
Riši Sunak (Foto: Guliver)

Sunak: Vladavina rulje zamjenjuje demokratiju u Britaniji

Britanija zapada u "vladavinu rulje" i policija će učiniti više da zaštiti demokratiju države, poručio je britanski premijer Riši Sunak, nakon što je britanska vlada najavila dodatna finansijska sredstva za zaštitu poslanika.

Riši Sunak je rekao da postoji sve veći konsenzus da vladavina rulje zamjenjuje vladavinu demokratije. I moramo zajedno to hitno da promijenimo, rekao je Sunak.

Naveo je da obrazac nasilnog ponašanja koji, kako tvrdi, ima za cilj da spriječi zakonodavce da obavljaju svoj posao mora biti zaustavljen.

Mnogi britanski poslanici suočili su se sa učestalim prijetnjama od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, a neki su se plašili za svoju bezbjednost ukoliko iznesu svoje stavove o sukobu u Pojasu Gaze.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije ranije je najavilo finansiranje u vrijednosti od 31 miliona funti za dodatnu sigurnost poslanika i drugih zvaničnika.

Sunak je naglasio da bi novi demokratski policijski protokol podrazumijevao dodatne policijske patrole i jasno stavio do znanja da proteste u blizini kuća izabranih predstavnika treba tretirati kao pokušaje zastrašivanja.

Ovaj protokol takođe jasno stavlja do znanja da od sada policija treba da preduzme "dosljedan i čvrst pristup" da zaštiti demokratske procese od zastrašivanja, ometanja i subverzije, dodao je Sunak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.