ODT ispituje još jednu ispravu
ODT Podgorica, Foto: Pobjeda

ODT ispituje još jednu ispravu

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podnijelo je još jednu krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici zbog osnovane sumnje da je B.L. dostavilo/la lažnu i neistinitu obrazovnu ispravu o srednjem obrazovanju.

Prema podacima Ministarstva prosvjete, 2021. i 2022. godine nije bilo podnijetih prijava (za vrijeme mandata Vesne Bratić i Miomira Vojinovića), u vrijeme mandata Damira Šehovića 2020. podnijeto je pet, a 2019. dvije prijave.

Preko dvadeset lažnih diploma je prijavljeno ODT-u od novembra, kada je na dužnost stupila ministarka Anđela Jakšić-Stojanović.

Prevara je otkrivena tokom nostrifikacije, odnosno priznavanja inostrane obrazovne isprave kada je nadležna srednja škola utvrdila da - nije vjerodostojna.

Od početka godine, Ministarstvo je podnijelo tridesetak prijava zbog lažnih diploma.

Iz Ministarstva su kazali da su podnijeli prijavu zbog sumnje da je B.L. izvršilo/la krivično djelo falsifikovanje isprave iz člana 412 Krivičnog zakonika.

Istakli su da postupaju u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, u cilju rješavanja ovog značajnog institucionalnog problema.

Zasad je poznato javnosti da je donijeta jedna sudska presuda povodom jedne falsifikovane diplome, a krivičnu prijavu je podnijelo upravo Ministarstvo.

Ona je formirala komisiju na nivou Ministarstva, koja se bavi provjerom diploma i najavila rezultate čim to tijelo završi posao.

- Nakon toga ćemo definisati u kom pravcu ćemo dalje ići i na koji način ćemo provjeravati zaposlene u obrazovnim ustanovama. Provjera spornih diploma svakako zahtijeva angažovanje svih nadležnih organa u Crnoj Gori, ali i saradnju sa drugim zemljama, posebno iz regiona kako bismo zajednički radili na rješavanju ovog problema - kazala je ministarka.

Toj saradnji doprinijeće i nedavno usvojen Zakon o ratifikaciji Sporazuma o priznavanju kvalifikacija u oblasti visokog obrazovanja.

- Rad na ovome tek slijedi, ali svakako smo odlučni da se suočimo sa rješavanjem problema kupljenih i falsifikovanih diploma, tako da ćemo u narednom periodu intenzivno raditi na ovome - poručila je ona.

Ministarka Jakšić-Stojanović ranije je Pobjedi kazala da se čini „i da je tužilaštvo počelo da se bavi ovim problemom i da zajedno možemo učiniti dosta na rješavanju pomenutog problema.“, prenosi Pobjeda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.