Niković naredio interni postupak i izmjenu procedura
Vuk Niković, Foto: Zavod za hitnu medicinsku pomoć

Niković naredio interni postupak i izmjenu procedura

Pobjedi su juče sagovornici kazali da se kasnilo sa pružanjem pomoći čovjeku koji se zapalio u svojoj kući u Mahali, u Zeti, a koji je zadobio teške tjelesne povrede.

Sagovornici, čiji je identitet poznat redakciji, pojasnili su da je vozilo Hitne pomoći moralo prvo da ide po medicinskog tehničara u Podgoricu, jer je medicinska sestra koja radi u Hitnoj pomoći u Zeti - bila kući. Njoj je, kako tvrde, omogućeno da ode ranije i ne čeka primopredaju smjene. Zbog toga se, pojašnjavaju oni, stvorio prostor u kome nema medicinskog tehničara, pa dežurni ljekar nije mogao da izađe na teren sam. Vozilo se, kako su opisali sagovornici događaja, zbog toga prvo uputilo u Podgoricu, po medicinskog tehničara, pa se vratilo sa njim u Zetu kako bi se pacijentu ukazala pomoć.

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Pobjedi su kazali da je dispečer jedinice Hitne medicinske pomoći u Podgorici zaprimio poziv u 18:38 časova, a da je poziv proslijeđen medicinskoj ekipi u 18:45.

Direktor Hitne medicinske pomoći prim. mr sci. dr med. Vuk Niković kazao je i da je ekipa Zavoda za HMP na mjestu dešavanja bila na vrijeme, te da je povrijeđenom ukazana kompletna medicinska pomoć.

- Nakon toga povrijeđeni je stabilnih vitalnih parametara i ordinirane terapije na licu mjesta transportovan u Urgentni centar - kazao je dr Niković. 

On je Pobjedi odgovorio na pitanja koja se tiču neblagovremenog postupanja ekipe Hitne medicinske pomoći, kao i odgovornosti - da je naložio sprovođenje internih procedura kako bi se utvrdila eventualna odgovornost uposlenih.

Dr Niković je pojasnjio da je kao direktor Zavoda pokrenuo inicijativu da opština Zeta dobije svoju jedinicu Hitne medicinske pomoći.

- Prvi put imamo dovoljan broj ljekara i tehničara, te će podstanica u Zeti imati stalni kadar i neće se dešavati, kao u prethodnom desetogodišnjem periodu, da ima organizacione probleme - kazao je Niković.

On je pojasnio i da je zbog toga što je Hitna pomoć u Zeti podstanica primopredaja smjena godinama vršena u Podgorici.

Taj decenijski problem, kaže Niković, biće riješen i kroz izmjene zakona da Zeta ima svoju Hitnu pomoć, ali i kroz inicijativu menadžmenta da tu praksu prekine.

On je Pobjedi kazao da su već napravili liste i smjene, prema kojima će zaposleni smjene preuzimati u Zeti, kako bi se riješio problem da u tom međuprostoru, koji nekada traje i pola sata, nema nikoga u HPM Zeta.

Niković je rekao da sada imaju i vozilo koje može biti stalno stacionirano u toj stanici, a prvi put dovoljno ljekara i osoblja, te da će do izmjene zakona osoblje od sada preuzimati smjene u Zeti i time neće ostavljati mogućnost da pacijenti ne budu zbrinuti na licu mjesta.

Povodom slučaja koji se dogodio preksinoć u Zeti policija je saopštila da je jedan stanovnik Mahale pokušao je da se zapali u svom domu.

- Poziv je primljen u 18:44. Prebačen je u Urgentni centar sa teškim povredama - saopšteno je medijima iz Operativno-komunikativnog centra policije.

Vatrogasci su brzo reagovali, a zatim su službenici Hitne pomoći prevezli povrijeđenog u Urgentni centar, saopšteno je iz Službe zaštite i spašavanja glavnog grada.

Iz Kliničkog centra nijesmo zasad dobili odgovore na pitanja u koliko je sati pacijent primljen u Urgentni centar, niti o statusu njegovog zdravstvenog stanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.