Kris Nikić, prvi Ironman sa Daunom, takmičiće se u Kotoru
foto: Fejsbuk/Privatna arhiva

Kris Nikić, prvi Ironman sa Daunom, takmičiće se u Kotoru

Kris Nikić, prvi Ironman na svijetu sa Daunovim sindromom, učestvovaće na Ocean Lava Montenegro trci, koja se održava 19. maja u Kotoru.

Učešće na trci „Vijestima” je danas potvrdio njegov otac Nik.

Kris se prijavio za polu Ironman distancu, koja podrazumijeva 1,9 kilometara plivanja, 90 kilometara vožnje bicikla i polumaraton - 21 kilometar.

Organizator trke i osnivač Multisport akademije Majer, Igor Majer, saopštio je da Krisovo učešće na triatlon takmičenju u Kotoru nije samo značajna prekretnica za taj događaj, već i monumentalan trenutak za lokalnu zajednicu i cijelu Crnu Goru.

„Krisovo učešće donosi snažnu poruku o istrajnosti, inkluziji i prevazilaženju prepreka. Njegova dostignuća su mu donijela svjetsko priznanje i inspirisala brojne ljude širom svijeta. Izborom da se takmiči u Crnoj Gori, Kris ističe važnost inkluzivnosti u sportu i nevjerovatan potencijal za svaku osobu, bez obzira na izazove sa kojima se suočavaju”, kazao je Majer.

Za našu lokalnu zajednicu, kako je dodao, prisustvo Krisa na Ocean Lava Montenegro trci je „svjetionik nade i inspiracije”.

„To je dokaz onoga što se može postići odlučnošću, pozitivnim stavom i hrabrošću da se sanja veliko. Vjerujemo da će njegovo učešće ohrabriti više ljudi, posebno osobe s invaliditetom, da se bave sportom i da prate svoje ciljeve, znajući da je sve moguće. Za Crnu Goru, biti domaćin sportistima poput Krisa je privilegija i prilika da pokaže našu posvećenost inkluzivnosti, sportskom duhu i snazi ljudskog duha”, kazao je on i dodao i da Krisovo učešće „stavlja Crnu Goru na globalnu mapu kao destinaciju koja podržava i slavi izvanredna dostignuća”.

„Nestrpljivo iščekujemo dolazak Krisa Nikića u Crnu Goru”, poručio je Majer.

Kris će nositi startni broj 321, gdje "321" označava inicijativu za kreiranje kategorije za neurodivergentne osobe, odražavajući jedinstvene karakteristike pojedinaca poput onih s Daunovim sindromom - prisustvo dodatne, treće kopije, 21. hromozoma. Ovaj potez ističe nastojanje za prepoznavanje u sportu, slaveći sposobnosti svih sportista.

Učešće Krisa na Ocean Lava Montenegro trci, dodao je on, na neki način je i „povratak kući”, budući da je Krisov otac, Nik, rođen u Crnoj Gori.

Nik je „Vijestima” ranije ispričao da je rođen u Baru, da je živio u Nikšiću do njegove šeste godine, nakon čega je porodica preselila u mjesto Zoganje, blizu Ulcinja.

Kad je napunio devet,njegova porodica odselila, najprije u Austriju, potom i Sjedinjene Američke Države (SAD), gdje i danas živi sa suprugom Pat i dvoje djece.

Krisova sestra Džeki prije nekoliko godina igrala je košarku za crnogorsku reprezentaciju.

Kris je prvi Ironman završio u novembru 2020. godine, kada je posao i prvi „čelični čovjek” sa Daunovim sindromom i time ispunio svoji san, ali i inspirisao brojne druge takmičare, ali i sportske organizacije i industriju.

Prolaskom kroz cilj, tog 7. novembra 2020. godine, Krisovo ime upisano je u istoriju. Istog dana, upisan je u Ginisovu knjigu rekorda: “Sportista Kris Nikić u subotu je prošao kroz cilj i postao prva osoba sa Daunovim sindromom koja je završila Ironmanov triatlon”.

U međuvremenu, danas 24-godišnjak, završio je i trku na svjetskom prvenstvu u Ironmanu na Havajima, ali i istrčao nekoliko maratona: Njujork, Boston, Čikago, London, Berlin, a trenutno se nalazi u Tokiju, gdje će takođe trčati maraton (42 kilometra).

Za titulu „čelični čovjek” samo lani, zahvaljujući Krisu, takmičilo se četvoro njegovih prijatelja, sportista Specijalne olimpijade.

Organizatori Ironman triatlon trka i maratona, zahvaljujući njemu, uveli su u takmičenja kategoriju za sportiste sa intelektualnim smetnjama, a proizvođači sportske opreme, poput Adidasa, proizvode patike za njih, posebno one sa Daunovim sindromom.

Kris nije prvi takmičar sa invaliditetom koji učestvuje na Ocean Lava Montenegro triatlonu.

Paraplegičar Honza Tomanek iz Češke takmičio se 2017, a dvije godine kasnije, u poludistanci, u kategoriji štafeta, učestvovali su i paraolimpijci Mustafa Sar, Enes Gunel i Burak Abađolu iz Turske.

Mustafa, takmičar bez ruku, isplivao je tada distancu od 1,9 kilometara. Burak, koji ima urođeni problem sa desnom rukom, trčao je polumaraton distancu, dok je Enes, koji je nepokretan, tada vozio bicikl stazom dužine 90 kilometara.

Posljednje dvije godine, među takmičarima u Kotoru je i Milan Petrović iz Srbije, koji je slijep. Milan je učesnik i Paraolimpijade u Londonu 2012. i Tokiju 2020. godine.

„Od prvog izdanja naše trke 2016. godine, sa ponosom smo dočekivali sportiste sa invaliditetom, kako u individualnoj, tako i u štafetnoj konkurenciji, naglašavajući našu posvećenost slanju snažne poruke o inkluzivnosti”, rekao je Majer.

Za Ocean Lava Montenegro takmičenje koje se održava 19. maja u Kotoru, za sada je prijavljeno 400 takmičara iz 45 država svijeta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.