Cetinje: Nema kamenoloma u Miloševom kršu

Najavljena eksploatacija tehničko-građevinskog kamena uznemirila žitelje pet mjesnih zajednica

Cetinje: Nema kamenoloma u Miloševom kršu

Komisija za ocjenu Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu za projekat eksploatacije tehničko-građevinskog kamena na ležištu ''Milošev Krš'' predložila je Agenciji za zaštitu životne sredine da donese odluku o odbijanju saglasnosti na Elaborat za kamenolom ''Milošev Krš''.

Kako se navodi u Izvještaju u koji je Radio Cetinje imao uvid, Komisija je nakon prvobitnog uvida u Elaborat konstatovala da je u dokumentu navedena potreba izmiještanja dalekovoda koji prolazi kroz sami istražno-eksploatacioni prostor u svrhu funkcionisanja kamenoloma, te korišćenja lokalnog puta, i tražila od obrađivača da dostavi podatke u vezi sa ovim aktivnostima kao i potrebne saglasnosti od Prijestonice Cetinje. Investitoru DOO “Inžinjering Put” dat je rok do 1. marta 2024. da dostavi potrebnu dokumentaciju.

U Izvještaju se navodi da je investitor tražio novo produženje roka do 1. aprila 2024. godine, uz obrazloženje da “do danas po njihovom zahtjevu za izdavanje UT uslova i za dostavljanje traženih odobrenja i saglasnosti nijesu dobili nikakav odgovor”.

Nakon sagledavanja svih relevatnih činjenica, Komisija, kako se navodi u Izvještaju, nije dala saglasnost za produžavanje roka za dostavljanje tražene dokumentacije, uz obrazloženje “da su navedeno morali imati prilikom predaje Elaborata, te da je dati rok od strane Komisije za dostavljanje istih bio više nego dovoljan uzimajući u obzir član 10. Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu, koji se odnosi na prikupljanje podataka, obavještenja i dokumentacije”.

U članu 10. Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu se navodi da “Nadležni organ, drugi organi državne uprave i lokalne uprave, dužni su da na zahijev nosioca projekta, obezbijede potrebne podatke i dokumentaciju od značaja za utvrđivanje i procjenu direktnih i indirektnih uticaja projekta na životnu sredinu, kao i rezultate sprovedenih postupaka uticaja planiranog projekta na životnu sredinu u skladu sa posebnim propisima. Podaci i dokumentacija iz stava 1 ovog člana, dostavljaju se u roku od 15 dana od dana prijema zahtjeva nosioca projekta. Organ iz stava 1 ovog člana, koji ne raspolaže podacima i dokumentacijom od značaja za procjenu uticaja projekta na životnu sredinu, dužan je da u roku od 15 dana od dana prijema zahtjeva, obavijesti nosioca projekta u pisanoj formi”.

Izvor: RTV Cetinje

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.