Bajden: Izrael je pristao na prekid vatre za Ramazan

Bajden: Izrael je pristao na prekid vatre za Ramazan

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je danas da je Izrael pristao na prekid vojnih aktivnosti u Pojasu Gaze tokom Ramazana i dodao je da jevrejska država rizikuje gubitak podrške ostatka svijeta jer Palestinci umiru u velikom broju.

Bajden, koji je to izjavio tokom gostovanja u emisiji “Late Night Show” na NBC-u, dodao je kako se Izrael obvezao da omogući Palestincima da se evakuišu iz Rafaha na jugu Gaze prije nego što se na tom području intenzivira kampanja za uništenje Hamasa. Naglasio je i da postoji načelni dogovor za prekid vatre između dviju strana dok taoci budu oslobođeni.

“Ako dobijemo taj privremeni prekid vatre, moći ćemo da se krećemo u smjeru u kojem možemo promijeniti dinamiku i, ne postići rješenje s dvije države odmah, već proces kojim ćemo doći do rješenja s dvije države, proces kojim se garantira sigurnost Izraela i nezavisnost Palestinaca”, rekao je Bajden.

Nada se da će do prekida vatre u sukobu doći do sljedećeg ponedjeljka.

Izvor:AL-DZZIRA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.