IZA KULISA: Šta piše u srednjoročnom programu rada Vlade koji je usvojio Spajićev kabinet

IZA KULISA: Šta piše u srednjoročnom programu rada Vlade koji je usvojio Spajićev kabinet

Slaćemo vojsku na Kosovo, budžet za odbranu biće dva odsto BDP-a do kraja 2024.

Upravo će slanje novih crnogorskih vojnika na Kosovo biti najveći test za Vladu i koalicionu vlast budući da je neophodno da takva odluka dobije, pored parlamenta, i saglasnost, prije svega, Savjeta za odbranu i bezbjednost čiji je član predsjednik Skupštine Andrija Mandić. To tijelo donosi oduke konsenzusom pa će za odluku o slanju vojske na Kosovo biti neophodna i saglasnost Andrije Mandića.

rna Gora će kontinuirano doprinositi misiji KFOR-a na Kosovu, a budžet za odbranu ubuduće će biti najmanje dva odsto BDP-a. To se navodi u srednjoročnom planu rada Vlade za period 2024-2027. koji je usvojio Spajićev kabinet. 

- U tom kontekstu, kao dio doprinosa NATO politici odvraćanja i odbrane, Vojska će nastaviti sa angažovanjem u NATO strukturi snaga u sastavu NATO snaga za brzo reagovanje, u okviru borbene grupe u Letoniji kao dio NATO ojačanog prisustva na istoku i u sastavu Borbene grupe u Bugarskoj. Pored kolektivne odbrane, jedan od ključnih pravaca djelovanja NATO jeste i učešće u međunarodnim misijama u cilju očuvanja mira i stabilnosti van granica savezničke teritorije, pa je u tom pravcu planiran kontinuirani doprinos Vojske Crne Gore NATO naporima na Kosovu i u Iraku, te učešće Vojske Crne Gore u misijama, operacijama i drugim aktivnostima UN-a i EU-a, navodi se u srednjoročnom planu rada Vlade.

PRISUSTVO

Kada je riječ o našem prisustvu u okviru NATO snaga na Kosovu, Crna Gora u ovoj misiji učestvuje od 18. oktobra 2018. godine.

U sastav KFOR-a trenutno su raspoređeni jedan oficir i jedan podoficir Vojske Crne Gore, na osnovu odluke Skupštine Crne Gore o učešću pripadnika VCG u NATO misiji na Kosovu od 5. jula 2018. godine.

I pored poziva Edija Rame da Crna Gora, između ostalih, poveća prisutnost, takva inicijativa nije prihvaćena od premijera Spajića i ministra odbrane Dragana Krapovića.

Upravo će slanje novih crnogorskih vojnika na Kosovo biti najveći test za Vladu i koalicionu vlast budući da je neophodno da takva odluka dobije pored parlamenta i saglasnost, prije svega, Savjeta za odbranu i bezbjednosti čiji je član predsjednik Skupštine Andrija Mandić. To tijelo donosi oduke konsenzusom pa će za odluku o slanju vojske na Kosovo biti neophodna i saglasnost Andrije Mandića.

U dokumentu se navodi i da će Ministarstvo odbrane ostati posvećeno implementaciji usvojenih odluka i zaključaka u investiranje u odbranu, na političkom nivou, crpeći sredstva iz nacionalnih izvora ili korišćenjem različitih dostupnih NATO i EU fondova.

Crna Gora će u 2024. godini dostići projektovanu vrijednost izdvajanja BDP za sistem odbrane, strukturu budžeta i procenat izdvajanja iz budžeta odbrane za opremanje i modernizaciju Vojske u skladu sa odlukama Samita u Velsu i Planom investiranja u odbranu Crne Gore 2019–2024. godine.

AGENDA

- Uzimajući u obzir ambicioznu agendu NATO, kao i sve veće izazove savremenog bezbjednosnog okruženja koji zahtijevaju punu posvećenost svih saveznica, Crna Gora će izradom Plana investiranja u odbranu za period 2025-2028. preuzeti obaveze povećanja troškova za odbranu, utvrditi projekcije i uložiti dodatne napore kako bi u budućnosti dva odsto BDP predstavljalo minimum izdvajanja za potrebe odbrane. U skladu sa zahtjevima Alijanse, a u cilju implementacije novog modela snaga kao odgovora na sve izazovnije i kompleksnije bezbjednosno okruženje, Crna Gora će doprinijeti unapređenju sposobnosti Saveza u pružanju pravovremenog i adekvatnog vojnog odgovora, sa posebnim osvrtom na istureno prisustvo na istočnom krilu Alijanse, navodi se u dokumentu.

U cilju dosljedne implementacije politike odbrane Crne Gore, Ministarstvo odbrane će shodno prioritetima i ciljevima SPRV 2024-2027. nastaviti da u kontinuitetu izgrađuje odbrambene kapacitete i sposobnosti, realizuje obaveze preuzete u okviru Alijanse, unapređuje odbrambenu saradnju, te ostaje potpuno posvećeno dostizanju odbrambenih ciljeva i implementaciji strateškog koncepta odbrane Crne Gore.

- U skladu sa novonastalim promjenama u geostrateškom okruženju, donošenjem novih, strateških, doktrinarnih i drugih planskih dokumenata koja će tretirati strateški koncept odbrane, razvoj odbrambenih sposobnosti i upotrebu Vojske Crne Gore, značajno će se unaprijediti normativni i strateški okvir sistema odbrane, kao i institucionalni kapaciteti Ministarstva odbrane i operative sposobnosti Vojske Crne Gore. Ministarstvo odbrane će dati maksimalan doprinos realizaciji glavnog spoljnopolitičkog cilja - punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji, posebno u oblasti zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike Evropske unije i ispunjavanja obaveza iz pristupnih pregovora Crne Gore Evropskoj uniji za naredni period, navodi se u dokumentu.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.