MPNI: Učeniku OŠ “Savo Pejanović” već izrečena mjera premještaja u drugu školu, Komisija danas donosi odluku

MPNI: Učeniku OŠ “Savo Pejanović” već izrečena mjera premještaja u drugu školu, Komisija danas donosi odluku

Učeniku devetog razreda Osnovne škole ``Savo Pejanović`` u Podgorici koji je juče nasrnuo na nastavnika ranije je izrečena vaspitna mjera premještaj u drugu školu.

Ona nije još izvršena jer roditelji nisu bili saglasni sa mjerom, dvije škole nisu dostavile odgovor, a jedna je rekla da nema mjesta da primi učenika.

Potvrdan odgovor, saopštili su iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, došao je tek juče od jedne škole, a odluku o izvršenju mjere donijeće danas Komisija.

Iz Ministarstva su saopštili da su za incident saznali iz medija, što nije praksa u ovakvim slučajevima. Obično, kazali su, ustanove o ovakvim i sličnim dešavanjima obavijeste resorno ministarstvo “koje je u potpunosti spremno na saradnju, pružanje podrške i postupanje u skladu sa zakonima a u najboljem interesu i učenika i zaposlenih”.

Na zahtjev Ministarstva, škola je dostavila informacije da je ove školske godine, izrekla učeniku devetog razreda vaspitnu mjeru premještaj u drugu školu, a zatim se obratila Ministarstvu zahtjevom za obrazovanje komisije koja će odlučiti o izvršenju vaspitne mjere.

“Saglasno odredbi člana 66a stav 2 Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Ministarstvo je obrazovalo Komisiju za premještaj učenika. U skladu sa odredbom člana 66a stav 3, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, ,,Komisija prije donošenja odluke obavezno pribavlja mišljenje roditelja i direktora škole u koju se učenik premješta”. Komisija se obratila roditeljima učenika koji su odgovorili da ,,nisu saglasni sa vaspitnom mjerom”. Komisija se obratila direktorima četiri osnovne škole u Podgorici. Dvije škole još uvijek nijesu dostavile odgovor, a jedna je obavijestila Komisiju da ,,nema mogućnost da upiše učenika devetog razreda”. Upravo juče, jedna obrazovno-vaspitna ustanova kojoj se Komisija obratila je odgovorila da ima mjesta za prijem učenika kojem je JU OŠ ,,Savo Pejanović” izrekla vaspitnu mjeru premještaj u drugu školu”, rekli su iz Ministarstva.

Komisija će danas održati sastanak i donijeti odluku o izvršenju vaspitne mjere, čime je, tvrde iz ovog Vladinog resora, Ministarstvo u potpunosti postupilo u skladu sa Zakonom.

“Napominjemo da je učenik pohađao nastavu u JU OŠ “Savo Pejanović” od 1. do 7. razreda. Krajem 7. razreda je, po dogovoru sa prethodnim direktorom i roditeljima, prešao u JU OŠ “Maksim Gorki”, zatim u JU OŠ “Vojin Popović ” na Drezgi. Iz te škole je početkom 9. razreda prešao ponovo u JU OŠ “Savo Pejanović”, piše u saopštenju Ministarstva.

Kazali su da je za danas zakazan sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Centra za socijalni rad kako bi se što prije obavio razgovor sa učenikom, a na sastanak će biti pozvan i ombudsman.

“Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija osuđuje ovakve oblike ponašanja i insistiraće na adekvatnim zakonskim rješenjima kojima će se ova pitanja riješiti i unaprijediti način i postupak izricanja vaspitnih mjera”, zaključili su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.