Provjeravaju je li Dešić širila mržnju
Edina Dešić, Foto: UGC

Provjeravaju je li Dešić širila mržnju

UVišem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet po anonimnoj krivičnoj prijavi grupe građana protiv Edine Dešić iz Bošnjačke stranke zbog krivičnog djela - izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva, portparolka Lepa Medenica, rekla je Pobjedi da su spisi koji se tiču Dešić dostavljeni od Osnovnog državnog tužilaštva u Baru 16. februara 2024. godine.

-Predmet se nalazi u fazi izviđaja – navela je ona.

Dešić je nedavno kao predsjednica OO Bošnjačke stranke, kako su prenijeli mediji, pozvala nadležne da hitno informišu javnost o svim činjenicama u vezi sa porukom na vajber grupi Osnovne škole ,,Meksiko“ - ,,Nož, žica, Srebrenica“, koju je, kako navodi, poslao učenik te škole.

Ona juče nije odgovarala na pozive Pobjede.

- U vezi s informacijom koja se počela širiti društvenim mrežama, a koja je i potvrđena od više roditelja učenika barske OŠ ,,Meksiko“, da je na jednoj Vajber grupi neko od učenika ove osnovne škole ispisao poruku/parolu ,,Nož, žica, Srebrenica“ koju je uputio učenicima, članovima iste Vajber grupe islamske vjere, te da je nakon toga u dvorište škole uneseno hladno oružje kako bi se fizički obračunalo sa istim učenicima uz povike iste parole, pozivam direktoricu škole i ministarku da hitno informišu javnost o tome – navela je ona.

Dešić je dodala da treba ispitati i da li je tačna informacija da je jedna nastavnica na času povela debatu o tome šta znači ,,nož, žica, Srebrenica“, te pokušala da relativizuje ovaj događaj, ali i genocid u Srebrenici, govoreći im da nema potrebe da su toliko uznemireni, kao i da ne vjeruju svemu što o Srebrenici pišu i prenose mediji, navodi Dešić.

- Takođe, pozivam Upravu policije i tužilaštvo da ispitaju ovaj slučaj s jasnim elementima mržnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, koji je drugi po redu takav slučaj u Baru u posljednjih deset dana, i da procesuiraju odgovorne kako bi se društvu poslala jasna poruka da država neće tolerisati širenje mržnje – navela je ona nedavno u saopštenju.

Iz tužilaštva podsjećaju da kada je riječ o predmetima u kojima su lica prijavljena, osumnjičena, okrivljena ili optužena za krivična djela Više državno tužilaštvo u Podgorici ukazuje na pretpostavku nevinosti predviđenu Ustavom Crne Gore i Zakonikom o krivičnom postupku, koja podrazumijeva da se svako smatra nevinim dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda.

Osnovno državno tužilaštvo u Baru ranije je saopštilo da prikuplja obavještenja o slučaju u OŠ ,,Meksiko“ i provjerava da li se u toj ustanovi pjevalo: ,,Nož, žica, Srebrenica“.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Radovan Đurišić kazao je tada Pobjedi da prikupljaju obavještenja kako bi se utvrdile sve činjenice od kojih zavisi i nadležnost tužilaštva, da li je predmet za Osnovno ili Više tužilaštvo.

Reakcija tužilaštva uslijedila je nakon što je uprava škole prijavila policiji jednog roditelja zbog navodno lažne objave na društvenim mrežama i pokušaja unošenja razdora među učenicima, jer je objavio da je njegovo dijete, učenik trećeg razreda, završilo ranije nastavu, jer su stariji razredi pjevali ,,Nož, žica, Srebrenica“ . U međuvremenu se na društvenim mrežama širila i informacija da je navodno neko tu spornu poruku ispisao i na Vajber grupi te da se i u školi diskutovalo o tome. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija saopštilo je da su upoznati samo sa slučajem u kojem je prijavljen roditelj zbog ispisanog statusa na društvenim mrežama.

-Uprava JU OŠ ,,Meksiko“ negira da je došlo do bilo kakvog incidenta koji se plasira u javnosti proteklih dana. Uprava škole će o svemu obavijestiti Školski odbor – naveli su nedavno iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Dodaju da su iz uprave istakli da su ponosni na multietnički i multivjerski sklad koji se u ovoj školi njeguje oduvijek.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Radovan Đurišić kazao je tada Pobjedi da je i protiv tamošnje odbornice Bošnjačke stranke Edine Dešić formiran predmet po anonimnoj prijavi grupe građana zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti iz čl. 370 Krivičnog zakonika za koje je nadležno Više državno tužilaštvo Podgorica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.