Božović: Dodik dolazi da dodatno pokvari ugled CG u međunarodnoj zajednici, Spajić će ostati premijer samo na papiru

Božović: Dodik dolazi da dodatno pokvari ugled CG u međunarodnoj zajednici, Spajić će ostati premijer samo na papiru

Politički analitičar iz Srbije Balša Božović ocijenio je za Antenu M da nije slučajno što predsjednik bih. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nakon Putina i Lukašenka dolazi da se vidi baš sa Andrijom Mandićem.

Podsjetimo, Dodik će se danas sastati sa Mandićem u Skupštini Crne Gore. 

"Dodikova agenda je jasna i transparentna - on uz podršku Moskve i u koordinaciji sa Aleksandrom Vučićem otvoreno podriva evroatlanski put Bosne i Hercegovine i evropski put Crne Gore.

Dodiku koristi potpuni haos na političkoj sceni Crne Gore i dolazi da dodatno pokvari ugled Crne Gore u međunarodnoj zajednici i da pokaže otvorenu podršku proruskom predsjedniku Skupštine Crne Gore i četnickom vojvodi, Andriji Mandiću. Time dodatno urušava ionako nesigurnu poziciju premijera Spajića, kojeg Dodikov sin otvoreno ponižava u javnosti", smatra Božović. 

Rusija, sa druge strane, kako dodaje Božović, koristi političku nestabilnost u Crnoj Gori kako bi preko svojih proksija, Dodika i Vučića, unijela dodatnu konfuziju i pokazala da ipak ima uticaj i da može da utiče na političke procese na Zapadnom Balkanu.

"Mandić tako ima jedini sigurnu vlast u Crnoj Gori i svjestan je da mu je raskol u PES-u omogućio mnogo veću političku težinu nego što je imao do prije neki dan. On sada i zvanično postaje centralna politička figura od koje će sve zavisiti.

Proruski DF će sada i zvanično Spajića dovesti pred svršen čin i tražiće od njega hitni ulazak u Vladu. Spajić će samo na papiru ostati premijer, kao sto je Milatović samo na papiru predsjednik Crne Gore, a zapravo za sve će se pitati Mandić, odnosno Vučić.

Što je pozicija Mandića jača u Crnoj Gori to će biti jača pozicija Vučića, a Crna Gora će biti sve dalja od EU i sve bliža Beogradu i Moskvi“, zaključio je Božović. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.