CGO: 31 godina od zločina u Štrpcima i izostanka pravde za žrtve
STANICA U ŠTRPCIMA/ - ARHIVA

CGO: 31 godina od zločina u Štrpcima i izostanka pravde za žrtve

Povodom 31. godišnjice od zločina u Štrpcima, Centar za građansko obrazovanje CGO ukazuje da ni ovaj zločin nije dobio adekvatan epilog, kao i da u društvu nerazvijene kulture sjećanja sve češće svjedočimo relativizaciji počinjenih zločina tokom 90ih godina od strane političkih aktera, kazali su iz CGO-a.

Podsjećaju da je iz voza Lovćen 671 koji je saobraćao na pruzi Beograd-Bar, od strane paravojnih oružanih formacija, 27. februara 1993, na stanici u Štrpcima izvedeno je i ubijeno 20 civila nesrpske nacionalnosti, a posmrtni ostaci svih žrtava do danas nisu pronađeni. Najmlađa žrtva zločina u Štrpcima imala je 16, a najstarija 59 godina.

Za ovaj zločin u Crnoj Gori optužena je i osuđena jedna osoba, u BiH je devet osoba pravosnažno osuđeno, dok je u Srbiji, nakon ukidanja prvostepene presude, predmet vraćen na ponovno postupanje.

- CGO zahtijeva od nadležnih da doprinesu da pravda u ovom slučaju bude zadovoljena kroz sveobuhvatne pravosnažne presude, a da posmrtni ostaci svih ubijenih budu pronađeni i predati porodicama. Ovaj, ali i drugi zločini tokom 90-ih godina, nikada ne smiju biti zaboravljeni, već moraju služiti kao opomena za buduće generacije” - zaključuju u CGO, prenosi Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.