Zenović: Realna očekivanja da Crna Gora 2028. bude članica EU

Zenović: Realna očekivanja da Crna Gora 2028. bude članica EU

Crna Gora sada ima povoljnu političku i geostratešku dinamiku da bude prva naredna članica Evropske unije i to treba treba iskoristiti, istakao je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom Unijom Predrag Zenović.

On je emisiji Vox na RTNK populi poručio da nijesu nerealna očekivanja da do kraja 2027.godine završimo pregovarački proces. Dodaje da Vlada koordinira procesom EU integracija, te da je do sada uradila sve kako bi pratila jasan kurs koji vodi ka dobijanju Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.

“Mi imamo otvorena vrata u Komisiji, Parlamentu, Službi za spoljne poslove, od strane država članica- od Savjeta kao međudržavnog tijela koje koordinira radom i koji je izvršna vlast Evropske unije. Imamo otvorena vrata, imamo ruku podrške, i zbog toga mislim da je reformskom dinamikom, koja mora biti značajno brža nego što je bila do sada, sa jednim fokusiranim pregovaranjem- poglavlje po poglavlje, mjerilo po mjerilo, segmenti i indikatori u okviru mjerila. Ako se tom fokusiranom dinamikom i pristupom okrenemo EU integracijama i Komisiji mislim da ovi datumi nijesu nerealni i da možemo do kraja 2027. završiti pregovarački proces“, naveo je Zenović.

Mišljenja je da Hrvatska neće blokirati put Crne Gore ka Evropskoj uniji. Navodi da postoji pregršt neiskorišćenih modaliteta da se sve nesuglasice i otvorena pitanja dvije države riješe.

“Mislim da je signal i među hrvatskim političkim establišmentom bio da oni neće prema Crnoj Gori koristiti metode koje su prema njima bile korišćene i koje vidimo na Zapadnom Balkanu kod drugih država članica. Spoljno politički cilj država kao što su Hrvatska i Slovenija je da Crna Gora što prije uđe u Evropsku uniju kao što će nama sjutra biti da druge države Zapadnog Balkana što prije budu članice. To je jedan evropski način razmišljanja o dobrosusjedskim i regionalnim odnosima i mislim da od takvog načina razmišljanja Hrvatska neće odustati“, ističe Zenović.

Zenović podsjeća da je politička nestabilnost u prethodnom period dovela do zastoja u procesu EU integracija. Dodaje da Vlada koordinira procesom EU integracija, te da je do sada uradila sve kako bi pratila jasan kurs koji vodi ka dobijanju izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.

 

Izvor: RTNK

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.