Izraelska avijacija napala Hezbolah
Arhiva (Foto: Guliver)

Izraelska avijacija napala Hezbolah

Izraelska vojska saopštila je da su njene vazdušne snage u ponedjeljak pogodile mete skupine Hezbolah "duboko unutar Libanona", dok su libanonski zvaničnici rekli da su mete pogođene u blizini sjeveroistočnog grada Baalbeka.

Najmanje dva člana Hezbolaha ubijena su u napadima, rekao je portparol libanonske militantne grupe koju su Sjedinjene Američke Države, Evopska unija i brojne arapske zemlje stavile na listu terorističkih organizacija.

Udari su među najdubljim udarima u Libanonu od početka rata prije više od četiri mjeseca između Izraela i Hamasa, druge grupe koju su SAD i EU, pored ostalih, označili terorističkom.

Dolaze dan nakon što je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant obećao pojačati napade na Hezbolah čak i ako se postigne prekid vatre s Hamasom u Pojasu Gaze.

Napadi, koji su uslijedili nedugo nakon što je Hezbolah saopštio da je njegova protivvazdušna odbrana oborila izraelsku bespilotnu letjelicu, vjerovatno će povećati napetosti duž libanonsko-izraelske granice dok su pregovori o prekidu vatre u Gazi u toku.

U poslijepodnevnim satima, Hezbolah je rekao da je uzvratio na vazdušne napade u blizini Baalbeka ispalivši 60 raketa "katjuša" prema zapovjedništvu izraelske vojne divizije na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom u Siriji.

Izraelska vojska potvrdila je da su desetine raketa ispaljene iz Libanona prema Izraelu u ponedjeljak poslijepodne.

Libanonski sigurnosni zvaničnici rekli su da su izraelske vazdušne snage izvele tri vazdušna napada na periferiju sela Buday, blizu Baalbeka, ciljajući na konvoj kamiona. Buday je uporište Hezbolaha.

Portparol Hezbolaha potvrdio je da su tri napada pogođena u blizini Baalbeka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.