Palestinski premijer podnio ostavku

Palestinski premijer podnio ostavku

Palestinski premijer Mohamed Štaje podnio je danas ostavku na tu funkciju. Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Štaje je podnio ostavku kako bi omogućio formiranje širokog konsenzusa među Palestincima o političkim aranžmanima poslije rata u Pojasu Gaze.

Navodi se da taj potez signalizira spremnost palestinskog rukovodstva, koje podržava Zapad, da prihvati promjene koje bi mogle dovesti do reformi neophodnih za revitalizaciju palestinskih vlasti.

Štaje je rekao da u sljedećoj fazi treba uzeti u obzir novu stvarnost u Pojasu Gaze, koja je opustošena poslije skoro pet mjeseci teških borbi.

On je kazao da je, pored novih političkih aranžmana, potrebno "proširivanje autoriteta (palestinske) Uprave na cijelu zemlju, Palestinu".

Predsjednik Mahmud Abas treba da odluči da li prihvata ostavku Štajea i njegove vlade, a može i da traži od njega da ostane na dužnosti dok se ne imenuje stalna zamjena.

Sjedinjene Američke Države se zalažu za reformisanu palestinsku vlast koja će upravljati Pojasom Gaze kada se završi rat Izraela i Hamasa.

Palestinska uprava, koju trenutno kontroliše Fatah, formirana je prije 30 godina, u skladu s privremenim mirovnim sporazumom iz Osla, a ima ograničenu vlast nad djelovima okupirane Zapadne obale.

Palestinska uprava je vlast u Gazi izgubila 2007. godine, nakon borbe sa Hamasom.

Fatah i Hamas su uložili napore da postignu sporazum o vladi jedinstva i trebalo bi da se sastanu u Moskvi u srijedu.

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je da ostavka Štajeove vlade mora biti praćena širim sporazumom o vlastima nad palestinskim teritorijama.

"Ostavka Štajeove vlade ima smisla samo ako je u kontekstu nacionalnog konsenzusa o aranžmanima za sljedeću fazu", rekao je visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.