Smanjen BDP Njemačke

ZVANIČNA STATISTIKA

Smanjen BDP Njemačke

Bruto domaći proizvod (BDP) Njemačke u posljednjem tromjesečju prošle godine smanjen je 0,3 odsto u odnosu na prethodno, potvrdio je Državni zavod za statistiku preliminarne podatke.

Nakon pada BDP-a u posljednjem kvartalu prošle godine, njemačka privreda u narednim mjesecima ulazi u tešku fazu, prenosi SEEbiz.

"U posljednjem tromjesečju pad investicija usporio je ekonomski rast, dok je potrošnja blago porasla", rekla je direktorica instituta Ruth Brand.

Ekonomisti vjeruju da će ta slabost privrede trajati još neko vrijeme.

U posljednjem mjesečnom izvještaju centralne Bundesbanke procjenjuje se da će i proizvodnja u tekućem tromjesečju lagano pasti. Pad BDP-a dva kvartala zaredom u privredi se označava kao tehnička recesija.

To ne znači nužno da je godišnji ekonomski rast negativan. Međutim, Njemačka je već prošle godine skliznula u recesiju i BDP se smanjio 0,3 odsto.

Na kraju prošle godine investicije u građevinarstvu pale su u odnosu na prethodno tromjesečje, koje je pod pritiskom visokih kamata i povećanih troškova.

Preduzeća su takođe manje ulagala u opremu, poput mehanizacije i mašina, a izvoz je trpio posljedice slabe strane potražnje.

Izblijedjele su i nade u snažniji oporavak privrede u ovoj godini, a Vlada računa na minimalni ekonomski rast od samo 0,2 odsto.

"Iz krize izlazimo sporije nego što smo se nadali", rekao je ove sedmice ministar ekonomije Robert Habeck tokom predstavljanja godišnjeg izvještaja o privredi.

Tračak nade predstavlja stanje državnih finansija.

Istina, prošle godine je ponovo iz državne blagajne potrošeno više novca nego što se u nju slilo, međutim deficit savezne države, pokrajina, lokalne samouprave i socijalnog staranja smanjen je 9,5 milijardi EUR u odnosu na 2022. godinu, na 87,4 milijarde.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.