Koprivica: Američki eksperti da pomognu u borbi protiv kriminala i korupcije
Vlada Crne Gore

Koprivica: Američki eksperti da pomognu u borbi protiv kriminala i korupcije

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica pozvao je predstavnike Sjedinjenih Američkih Država da uključe svoje eksperte u rad operativnih timova koje će obrazovati Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije, gdje će biti u prilici da direktno uoče koji su to projekti od značaja za Crnu Goru, a tiču se borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kako je saopšteno iz Vlade Koprivica se sastao sa zamjenicom ambasadorke SAD Nikol Otala, direktoricom kancelarije Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL) u Crnoj Gori i predstavnicima ovog Biroa.

“Kabinet potpredsjednika Vlade je upoznao predstavnike Biroa da će se kontinuirano raditi na jačanju međuresorske saradnje svih organa koji djeluju u borbi protiv korupcije, na način što će se u okviru Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije obrazovati operativni timovi na nižem nivou, sačinjeni od eksperata koji će direktno, uz podršku međunarodnih partnera, raditi na tekstu Strategije i akcionog plana”, saopšteno je iz Vlade.

Imajući u vidu da jačanje vladavine prava čini okosnicu oba procesa, Koprivica je upoznao sagovornike sa aktivnostima Vlade na planu zakonodavne reforme.

Kako se navodi u saopštenju, na nivou Vlade, obrazovana je međuresorska radna grupa, koja radi na izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju korupcije, a čiji je zadatak da implementira preporuke Savjeta Evrope i EK, te dostigne najveće standarde u ovoj oblasti.

Koprivica je istakao da je Vlada spremna da u rad Savjeta pozove eksperte SAD-a kako bi direktno dali doprinos na samim sjednicama Savjeta i u radu radnih grupa.

“Ovo bi značilo priliku da strani eksperti direktno prate potencijalne projekte bitne za oblast korupcije i organizovanog kriminala, kao i primjenu postojećih projekata kojima Ambasada SAD pruža podršku”, saopšteno je iz Vlade.

Na sastanku je bilo riječi i o Strategiji za transnacionalni organizovani kriminal.

Kabinet potpredsjednika Vlade je zahvalio ICITAP programu pri Ambasadi SAD na podršci u izradi navedenog dokumenta.

Iz Kabineta je istaknuto da je u pitanju Strategija koja je prioritet Vlade i naglašeno da neće biti preklapanja sa Strategijom za borbu protiv korupcije, što u krajnjem i onemogućava Vladina metodologija za izradu strateških dokumenata.

“Vlada vidi mogućnost da Ambasada SAD obezbijedi podršku kroz organizaciju obuka u oblasti finansijskih istraga, pranja novca i oduzimanja nezakonito stečene imovine. Pomoć SAD u ovim oblastima, bazirana na najboljoj praksi i standardima EU i Savjeta Evrope, kao i na presudama Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na oduzimanje imovine, može biti korisna zatužioce, sudije i policijske službenike”, saopšteno je iz Vlade.

Istaknuta je važnost nastavka saradnje i podrške Ambasade SAD crnogorskim pravosudnim institucijama kako bi Crna Gora što prije ispunila svoje obaveze iz programa pristupanja EU.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.