Trampu naloženo da isplati više od 454 miliona dolara zbog finansijske prevare

Trampu naloženo da isplati više od 454 miliona dolara zbog finansijske prevare

Sud u Njujorku naložio je bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trampu da plati više od 454 miliona dolara nakon što je proglašen odgovornim da je lažno predstavio neto iznos novca koji posjeduje, u slučaju finansijske prevare koji je pokrenula državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms.

Isplata uključuje kaznu od 354,9 miliona dolara koju je sudija državnog suda na Menhetnu Artur Engoron odredio Donaldu Trampu sredinom februara, prenio je Rojters.

Engoron je takođe odredio Trampovim sinovima, Donaldu Trampu mlađem i Eriku, da svaki od njih plati skoro 4,7 miliona dolara.

Bivšem finansijskom direktoru Organizacije Tramp Alenu Vajselbergu naređeno je da plati 1,1 milion dolara.

Engoron je takođe izdao Trampu zabranu na tri godine da vodi bilo koju njujoršku kompaniju ili traži kredit od banaka registrovanih u državi Njujork, dok je njegovoj dvojici sinova na dvije godine zabranjeno da preuzmu liderske pozicije u firmama.

Sudija je rekao da se „potpuni nedostatak kajanja optuženih graniči sa patološkim“.

Tramp: Lov na vještice

Tramp je slučaj nazvao „lovom na vještice“ od strane političkih protivnika.

Engoron je odbio zahtjev Kliforda Roberta, advokata otuženih, da odloži izvršenje presude za 30 dana kako bi se omogućio „uredan proces nakon presude“.

„Niste uspjeli da objasnite, a još manje opravdate, bilo kakav osnov za odlaganje. Uvjeren sam da će Apelaciono odjeljenje zaštititi vaša žalbena prava“, napisao je sudija Robertu u mejlu.

Tužiteljka Letiša Džejms prethodno je saopštila da je spremna da pokrene proces zapljene imovine Donalda Trampa ako on ne bude u mogućnosti da isplati 454,8 miliona dolara određenih presudom.

“Ako nema sredstava da plati, tražićemo mehanizme za izvršenje presude na sudu i zahtijevaćemo od sudije da zaplijeni njegovu imovinu“, rekla je Džejms u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.