Cijene nafte pale na 82 dolara

Cijene nafte pale na 82 dolara

Cijene nafte pale su u petak na 82 dolara pod pritiskom signala iz američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) da bi mogla spustiti kamatne stope tek pred ljeto, što je iznova raspirilo zabrinutost za privredu i potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila niža 1,62 dolara nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 82,05 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 76,94 dolara.

Trgovce su na kraju radne sedmice zabrinule poruke iz Fed-a o kamatnim stopama, prenosi SEEbiz.

Fedov zvaničnik Christopher Waller saopštio je u četvrtak da bi banka trebalo da odgodi smanjenje kamatnih stopa za najmanje još nekoliko mjeseci, što je uznemirilo tržišta jer bi moglo zakočiti ekonomski rast i obuzdati potražnju za naftom.

“Inflacija se "vjerovatno" kreće prema ciljanih dva odsto”, rekao je Waller, naglasivši ipak da treba podatke o rastu cijena za najmanje još par mjeseci kako bi ocijenio je li blago ubrzanje rasta cijena na mjesečnom nivou u januaru izuzetak ili ozbiljan problem.

Fed drži referentne kamatne stope u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto od prošlogodišnjeg jula, a zapisnik sa januarske sjednice pokazuje da većina zvaničnika zazire od pretjerano naglog ublažavanja monetarne politike.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.