Osam osoba u bolnici poslije sumnjivog

Osam osoba u bolnici poslije sumnjivog "mirisa" u švedskoj obavještajnoj službi

Policija u Švedskoj u petak je otvorila istragu pošto je zbog sumnjivog mirisa u kancelariji Švedske bezbjednosne službe (Sapo) osam osoba hospitalizovano s respiratornim simptomima.

Fotografije s terena pokazuju policajce s gas maskama pored nekoliko vozila hitne pomoći dok je područje oko kancelarija Sapoa zatvoreno.

- Danas oko 13 sati pojavile su se indikacije da se u Sapovim kancelarijama nalazi opasna supstanca - rekao je za AFP Patrik Soderberg, glavni ljekar lokalne zdravstvene uprave regiona Stokholm.

Region Stokholm saopštio je da je osam osova poslato u bolnicu, dodajući da "i dalje nije poznat uzrok curenja".

Policija je po okončanju hitne operacije saopštila da je pokrenula istragu o "nanošenju tjelesnih povreda", ali da nema osumnjičenih.

Površina od "par stotina metara" oko zgrade zatvoreno je poslije "potencijalnog curenja gasa", navela je policija.

Neki od hospitalizovanih bili su policajci koji su "osjetili neki miris kada su stigli", dodaje se u saopštenju.

Portparolka Sapoa Karin Luc rekla je za AFP da je obavještajna agencija pozvala hitnu pomoć.

Luc je rekla da je zgrada bila "djelimično evakuisana" tokom vanredne situacije, odbijajući da iznese više detalja ili da iznese izjavu o sumnjama na krivično djelo.

U kasnijem saopštenju, Sapo je naveo da su "službe za hitne slučajeve okončale operaciju nakon što su potvrdile da nema gasa u prostorijama ili van zgrade".

Švedska je u stanju pripravnosti dok očekuje da će posljednju prepreku u nastojanju da se pridruži NATO-u otkloniti u ponedjeljak kada parlament Mađarske, jedine zemlje koja nije odobrila članstvo Stokholma, bude glasao o ratifikaciji.

List Aftonbladet navodi je da su svjedoci izjavili da su osjetili miris koji liči na miris farbe i da je stanovnicima rečeno da zatvore prozore.

Švedski mediji su takođe javili da je senzor za gas na krovu zgrade upozorio na prisustvo fosgena, ali ti izvještaji nisu potvrđeni. Taj gas je korišćen kao hemijsko oružje tokom Prvog svjetskog rata, ali se takođe široko koristi u industriji za proizvodnju plastike i pesticida.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.