Scholz: Evropa mora biti toliko jaka da se niko ne usudi da je napadne

Scholz: Evropa mora biti toliko jaka da se niko ne usudi da je napadne

Evropa mora ojačati svoju odbranu i osigurati da može izdržati svaki vojni napad izvana, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u komentarima povodom dvogodišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

"Rusija ne napada samo Ukrajinu, ona također uništava mir u Evropi", rekao je Scholz.

Dodao je da će Ukrajina biti podržana u samoodbrani "koliko god bude potrebno".

"A mi, Njemačka i Evropa, činimo više - i moramo učiniti još i više - kako bismo se mogli učinkovito braniti", istakao je njemački kancelar.

"Odvraćanje, obrambena spremnost - znam da su to neobične riječi koje dolaze od njemačkog kancelara. Riječi koje mi u Njemačkoj nismo koristili toliko dugo da su gotovo zaboravljene", rekao je Scholz u podcastu.

Kaže da te riječi označavaju vrlo važnu zadaću: "zajedno s našim saveznicima moramo biti toliko jaki da nas se niko ne usudi napasti".

Označio je NATO kao najbolju garanciju odbrane "s obje strane Atlantika". On je ukazao na povećanje ulaganja u njemačku vojsku kao znak da ona ispunjava svoje obaveze prema NATO-u navodeći da ove godine ulaganja u vojsku iznose dva posto vrijednosti ukupne ekonomske proizvodnje, po prvi put u desetljećima. Tako će ostati i u nadolazećim godinama i desetljećima, najavio je Scholz.

"Konstantna" proizvodnja streljiva - koja je trenutno tema mnogih rasprava u Evropi - ključni je element odbrane, a evropske zemlje trebale bi udružiti svoje narudžbe, rekao je njemački kancelar.

Njemačka također razgovara sa saveznicima Francuskom i Britanijom o razvoju preciznog oružja koje može doseći udaljenost kako bi osigurala da njena strategija odvraćanja ostane vrhunska, navodi Reuters.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.