Dvije godine od početka ruske invazije na Ukrajinu

Dvije godine od početka ruske invazije na Ukrajinu

U svijetu će danas skupovima, sastancima i izložbama podrške Ukrajini biti obilježena druga godišnjica od početka ruske invazije na Ukrajinu.

U Italiji, koja je ove godine predsjedavajuća Grupom sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) biće održan virtuelni samit sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u znak podrške njegovoj zemlji.

Skupovi će biti održani u nekoliko gradova kao što su Berlin i Varšava, a negdje će okupljanja biti ispred ambasada Rusije.

Uoči obilježavanja te godišnjice, uvedeni su novi paketi sankcija Rusiji.

Savjet Evropske unije je u petak uveo 13. paket restriktivnih mjera protiv Rusije, a na listi sankcionisanih subjekata.

Nove sankcije "protiv režima Vladimira Putina i odgovornih za nastavak njegovog nezakonitog, ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata i onih koji ga podržavaju" uvedene su za 106 pojedinaca i 88 subjekata odgovornih za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteteta i nezavisnosti Ukrajine.

EU je pozvala na nastavak podrške Ukrajini, pošto predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obilazeći svijet traži podršku posebno vojnu.

Moskva je kao odgovor na evropske sankcije, proširila spisak političara EU kojima zabranjuje ulazak u Rusiju.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je takođe najavio sankcije protiv dodatnih 500 pravnih i drugih lica u Rusiji i drugdje zbog rata u Ukrajini i smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru.

Druga godišnjica se dešava poslije nedavne smrti protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog u zatvoru u krugu Arktika.

Njegova smrt je izazvala talas skupova odavanje pošte Navaljnom, ali i nezadovoljstva prema ruskim vlastima.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.