POZNATO GDJE ĆE BITI SAHRANJEN NAVALJNI: Ruske vlasti postavile 3 nova uslova da tijelo opozicionara predaju porodici

POZNATO GDJE ĆE BITI SAHRANJEN NAVALJNI: Ruske vlasti postavile 3 nova uslova da tijelo opozicionara predaju porodici

Ruski istražni komitet navodno je postavio dodatne uslove kako bi telo preminulog opozicionara Alekseja Navaljnog predao majci.

Ivan Ždanov, direktor Fondacije za borbu protiv korupcije, koju je osnovao Navaljni, tvrdi da komitet osim zahtjeva da sahrana bude tajna i samo u prisustvu porodicom ima još tri uslova.

Tijelo bi u Moskvu trebalo da bude prevezeno specijalnim avionom, a prije dolaska u prestonicu majka pokojnog opozicionara ne bi trebalo da najavljuje sahranu kako masa ne bi došla na aerodrom.

Porodica, kako tvrdi Ždanov, mora sve vrijeme pre sahrane da bude u pratnji pripadnika istražne komisije.

- Majka treba da odluči o datumu sahrane nakon što tijelo bude preneto u Moskvu dok će se prije pokopa čuvati u Moskovskoj ili Vladimirskoj oblasti jer se istražni komitet plaši da će mrtvačnica biti upadljiva - navodi Ždanov.

Izvod iz matične knjige umrlih prema njegovim rečima biće uručen porodici Navaljnog tek kad pristane da ispuni sve uslove.

- Majci Navaljnog je prvo uskraćeno groblje po njenom izboru nakon čega su se obe strane saglasile da se sahrana održi na groblju Hovanskoe u Moskvi - rekao je Ždanov u intervjuu nezavisnom ruskom novinaru Aleksandru Pljuščovu u četvrtak i dodao da se strane nisu dogovorile o sali za ispraćaj.

Ždanov tvrdi i da su majci preminulog opozicionara zapretili ako ne pristane na uslove.

Ljudmila Navaljna, podsjjetimo, videla je u četvrtak tijelo sina u mrtvačnici u Salehardu koji se nalazi blizu zatvora u kome je opozicionar preminuo. Navaljna tvrdi da su je istražitelji ucenjivali da ispuni uslove za sahranu njenog sina.

Izvor:(Kurir.rs/CNN/Preneo Z.Ko)

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.