Snouden: Ne možete da spasete Navaljnog, ali možete Asanža

Snouden: Ne možete da spasete Navaljnog, ali možete Asanža

Američki uzbunjivač Edvard Snouden poručio je - svakom političaru i novinaru - da ne mogu da spasu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je preminuo 16. februara, ali da mogu da spasu osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža kojem prijeti moguće izručivanje Sjedinjenim Američkim Državama.

- Svakom političkom lideru i novinaru koji drži i piše govore: Ne možete spasiti Navaljnog. Još uvijek možete da spasete Asanža. Ako sada ćutite, kada zapravo možete da utičete na ishod, nikada se i niste zalagali za principe – samo ste se nadali aplauzu - napisao je Snouden na društvenoj mreži X.

On je dodao da je - žrtva Asanžovog ‘zločina’ (novinarstva) država, a ne osoba -.

- To je definicija političkog prestupa, što sporazum o ekstradiciji između SAD i Velike Britanije izričito zabranjuje - naveo je Snouden, koji se nalazi u Rusiji od 2013. godine gdje je dobio azil i državljanstvo nakon što je objavio niz tajnih dokumenata o američkim i britanskim programima nadzora.

U višem sudu u Londonu je u utorak završen prvi dan saslušanja povodom žalbe Asanža na odluku o izručenju SAD. Advokati osnivača „Vikiliksa“ poručili su da je riječ o politički motivisanom slučaju i da su njihovom klijentu prekršena ljudska prava.

Nastavak suđenja zakazan je za danas, kada će se sudu obratiti američki advokati. SAD traže izručenje Asanža zbog odavanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Asanžov portal „Vikiliks“ proslavio se 2010. godine kada je objavio video-snimak američke vojske kako u napadu helikopterima „Apač“ u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Posle toga objavljene su hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izvještaja u kojima SAD kritikuju svjetske vođe, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.