Partnerstvo Crne Gore i Hrvatske ispred otvorenih pitanja
Milović - Grlić Radman 1 (Foto: Ministarstvo pravde)

Partnerstvo Crne Gore i Hrvatske ispred otvorenih pitanja

Crna Gora ima snažnu podršku Republike Hrvatske u procesu integracije naše države u EU, zaključak je sastanka ministra pravde Crne Gore Andreja Milovića, i Gordana Grlića Radmana, ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.

"Odnosi moraju biti temeljeni na dobrosusjedstvu dvije zemlje, čemu znatno doprinosi stav zvaničnog Zagreba da u ispunjavanju evropskih zadataka treba pojedinačno mjeriti učinak svake zemlje, a naš učinak na tom planu je najveći od svih zemalja koje apliciraju za članstvo u EU“, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde ministri Milović i Grlić Radman saglasni su u ocjeni da su odnosi između Crne Gore i Hrvatske veoma dobri, da ih karakteriše redovan politički dijalog i česti susreti zvaničnika dvije države na svim nivoima.

Odnose dvije zemlje, rečeno je na sastanku, prožima i zajednička evropska i evroatlantska persprektiva.
Sve to, po ocjeni ministara, predstavlja odličan temelj za unapređenje i intenziviranje odnosa dvije države u svim oblastima od obostranog interesa.

„Za nas je od fundamentalne važnosti saradnja u EU integracijama. Hrvatska je jedini naš susjed koji je članica EU. Njeni dosadašnji uspjesi i iskustva na tom planu su ozbiljan podstrek i inspiracija za zahjtevne reforme i zadatke koji su pred nama“, ocijenio je ministar Milović.

Milović je naglasio da Crna Gora preduzima snažne korake na polju procesuiranja ratnih zločina jer, kako je istakao, nove generacije moraju nesmetano sarađivati, a jedini ispravan put za to jeste individualizacija ratnih zločina kako bi se dokinula svaka loša percepcija kolektiviteta.

“Zajednički stav dva ministra je da neriješena pitanja dvije zemlje žele da rješavaju kroz bilateralni dijalog i direktnu komunikaciju, vodeći se principima prijateljstva, dobrosusjedstva i strateškog partnerstva u evroatlantskim integracijama”, saopšteno je iz Ministarstva prvade.

Ministar Andrej Milović se nalazi u zvaničnoj posjeti Republici Hrvatskoj, povodom učešća na međunarodnoj konferecniji „Budućnost proširenja EU: pravosuđe i temeljna prava“, gdje je ostvario niz veoma važnih bilateralnih susreta od kojih je susret sa hrvatskim ministrom vanjskih i evropskih poslova svakako jedan od najvažnijih.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.