Turska rok ikona Gaye Su Akyol premijerno dolazi u Srbiju ovog petka

Turska rok ikona Gaye Su Akyol premijerno dolazi u Srbiju ovog petka

Gaye Su Akyol je kantautorka, slikarka i antropološkinja rođena 1985. u Istanbulu

Anadolska rok ikona Gaye su Akyol nastupiće po prvi put u Beogradu u petak 16. februara u Dorćol Platzu. Ova svestrana umjetnica i aktivistkinja sa sobom će doneti donijeti zvuk psihodelije, anatolijskog roka i turske klasične i tradicionalne muzike.

Ograničen kontingent ulaznica po promo cijeni od 2600 dinara može se kupiti putem Gigstixa, dok će na ulazu cijena biti 3000 dinara.

Gaye Su Akyol je kantautorka, slikarka i antropološkinja rođena 1985. u Istanbulu. Prije nego je započela solo karijeru bila je u bendovima Mai, Toz Ve Toz i Seni Görmem İmkansız. Godine 2014. izdala je album prvenac „Develerle Yaşıyorum (I’m Living With Camels)“, a u realizaciji joj je tad pomogao tročlani bend Bubituzak.

U svom muzičkom izrazu Gaye meša tradicionalne turske melodije i njihove tipične strukture s elementima psihodelije, surf roka i grandža. Naravno, sve to uz njen hipnotički vokal i prstohvat nekonvencionalne teatralnosti koja svakako ide uz njen lik i djelo. Kao glavne uzore navodi tursku klasičnu muziku koju je slušala uz svoju majku, a zatim Nirvanu i Kurta Cobaina.

Muzika koju stvara Gaye Su Akyol primećena je i od strane najpoznatije world music izdavačke kuće Glitterbeat koja joj je izdala poslednja tri albuma, uključujući i najaktuelniji „Anadolu Ejderi (Anatolian Dragon)“ koji će ovom prilikom promovisati u Dorćol Platzu.

Vrlo uticajni časopis Songlines proglasio ju je izvođačem godine za 2019, dok je prošlu godinu zaokružila nastupom na KEXP-u. Ističe se i svojim aktivističkim angažmanom, posebno pomjerajući norme i veća prava za LGBT zajednicu i žene u Turskoj. Dan kasnije nastupice i u zagrebačkoj Močvari, takođe u organizaciji Hangtime Agency-ja.

Izvor:Telegraf

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.