EU odobrila da se profit od zamrznute ruske imovine iskoristi za Ukrajinu

EU odobrila da se profit od zamrznute ruske imovine iskoristi za Ukrajinu

Savjet Evropske unije odobrio je rezoluciju koja omogućava da se profit od zamrznute ruske imovine kao posljedica restriktivnih mjera EU iskoristi za Ukrajinu.

„Savjet je danas usvojio odluku i uredbu kojom se pojašnjavaju obaveze Centralnih registrara hartija od vrijednosti (CSD) koji drže sredstva i rezerve Centralne banke Rusije (CBR) koje su imobilisane kao posljedica restriktivnih mjera EU“, piše u saopštenju objavljenom na sajtu EU.

EU je, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima nakon početka ruskog rata u Ukrajini, odlučila da zabrani sve transakcije vezane za upravljanje rezervama, kao i imovinom CBR. Kao rezultat te zabrane, relevantna imovina koju drže finansijske institucije u zemljama članicama EU je „imobilisana“.

„Centralni registri koji posjeduju više od milion eura sredstava CBR-a moraju odvojeno da obračunavaju vanredne gotovinske bilanse koji se akumuliraju koje se akumuliraju usljed restriktivnih mjera EU i da takođe moraju odvojeno držati odgovarajuće prihode“, navodi se u saopštenju.

Centralnim registrima biće zabranjeno da raspolažu nastalom neto dobiti, a svaki centralni depozitar može da zahtijeva od svog nadzornog organa da odobri oslobađanje udjela te neto dobiti u cilju usaglašavanja sa statutarnim kapitalom i rizikom.

„Ova odluka otvara put Savjetu da odluči o mogućem utvrđivanju finansijskog doprinosa budžetu EU prikupljenog od ovih neto dobiti za podršku Ukrajini i njenom oporavku i rekonstrukciji u kasnijoj fazi. Ovaj finansijski doprinos može da bude kanalisan kroz budžet EU u pomoć za Ukrajinu o kojoj su Savjet i Evropski parlament postigli privremeni sporazum 6. februara 2024“, navodi se u saopštenju.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.