Vladi SAD skupo održavanje zaplijenjene jahte ruskog bogataša, hoće da je proda

Vladi SAD skupo održavanje zaplijenjene jahte ruskog bogataša, hoće da je proda

Ukoliko američka vlada proda „Amadeu“, novac će, najvjerovatnije, biti proslijeđen Ukrajini Američka vlada je saopštila da troši više od sedam miliona dolara godišnje na održavanje zaplijenjene jahte "Amadea" ruskog oligarha Sulejmana Kerimova, koji je pod sankcijama SAD, pa je zatražila od suda da brod bude ponuđen na prodaju na aukciji.

Vlasti Fidžija su 2022. godine zaplenile „Amadeu“, dugu 106 metara, u skladu sa nalogom američke vlade, vezanim za aktivnosti Rusije u Siriji i Ukrajini.

Namjeru da se „Amadea“ proda na aukciji je omeo bivši direktor ruske državne naftne kompanije Rosnjeft Eduard Hudajnatov, tvrdnjom da je vlasnik jahte i da brod ne može biti oduzet, jer on nije pod sankcijama SAD.

Njujorško tužilaštvo je obavijestilo sud da održavanje jahte košta 600.000 dolara mjesečno i da su propali pregovori sa Hudajnatovom da preuzme te troškove.

Ukoliko američka vlada proda „Amadeu“, novac će, najvjerovatnije, biti proslijeđen Ukrajini, navodi Rojters.

Procjenjuje se da Kerimov i njegova porodica posjeduju imovinu vrijednu 10,7 milijardi dolara.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.