SDT ispituje ko je Telmanu Ismailovu dao azil
Specijalno državno tužilaštvo

SDT ispituje ko je Telmanu Ismailovu dao azil

Specijalno državno tužilaštvo SDT formiralo je predmet o davanju azila milijarderu iz Azerbejdžana Telmanu Ismailovu. To se nazire između ostalog u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva VDT, jer nisu saopštili o kome je riječ.

Ranije danas ministar pravde Andrej Milović je rekao da je postupak u toku pred SDT-om oko davanja azila Telmanu Ismailovu, te da je bivši premijer Dritan Abazović “prvoosumnjičeni u predmetu”.

Iz VDT-a su poručili da informacije o predmetima saopštavaju isključivo državna tužilaštva, jer Vrhovno državno tužilaštvo, kao krovno tužilaštvo državnotužilačke organizacije, od svih nosilaca javnih funkcija, predstavnika političkih partija, kao i od svih građana očekuje odgovornost u javnom diskursu, koja podrazumijeva suzdržavanje od saopštavanja informacija koje jedino i isključivo mogu biti u nadležnosti državnih tužilaštava.

“Kada je riječ o predmetu koji se odnosi na davanje azila stranom državljaninu, tim povodom formiran je predmet u Specijalnom državnom tužilaštvo, zaveden u upisniku za razne predmete (KTR- S 41/24) u kojima tek treba da se utvrdi da li je učinjeno krivično djelo i ko su njegovi eventualni učinioci”, ističu u VDT-u.

Ismailova po međunarodnoj potjernici potražuju ruske vlasti zbog organizacije ubistva dvojice preduzetnika.

Iz VDT-a su se oglasili nakon što su prethodnih dana predstavnici političkih partija i izvršne vlasti javno iznijeli navode o tome ko je Ismailovu dao azil, te navode o još nekim aktuečnim bezbjednosnim slučajevima.

“Sva državna tužilaštva blagovremeno će saopštavati javnosti informacije koje je u određenoj fazi postupka moguće objelodaniti, uključujući i informacije o osumnjičenima u konkretnim predmetima. Nosioci javnih funkcija imaju i odgovornost više, kako saopštavanjem informacija koje ne odgovaraju činjeničnom stanju ne bi dovodili javnost u zabludu, što nikome nije u interesu”, zaključuju u VDT-u.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.