Pobjednik prodaje brojila Vojina Lazarevića
Foto: UGC

Pobjednik prodaje brojila Vojina Lazarevića

Na tenderima za nabavku daljinskih brojila (broj 59-22) od 6. maja 2022. godine procijenjene vrijednosti 2,5 i 6,3 miliona eura (broj 60/22 partija 1) Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je odlukama o izboru najpovoljnije ponude od 15. januara ove godine ponovo izabrao najskupljeg ponuđača.

Tenderi
Na oba tendera, koji su raspisani nakon što je komisija za javne nabavke poništila prethodni tender jer je bio izabran najskuplji ponuđač, je izabrana firma Somborelektro Sombor, a kao neispravne su eliminisane ponude konzorcijuma Infinity ITSS and Energy Podgorica i Prointer ITSS Banja Luka kao i konzorcijuma Enerdat – S i Mezona Danilovgrad.

Cijena je veća u odnosu na druga dva ponuđača u tenderu broj 59-22 za oko 400.000 eura, a u tenderu 60/22 za nešto više od milion eura.

U toku je žalbemi postupak. Stvari postaju jasnije kada se pogleda žalba na sajtu javnih nabavki jer se vidi da pobjednička firma prodaje brojila firme Vojina Lazarevića Meter&Control Beograd i Mikroelektronika A.D. Banja Luka (njegova partnerska firma sa pethodnih tendera). Lazarević je godinama važio za jednog od najvećih balkanskih trgovaca električnom energijom.

Stara praksa
Ovo nije prvi put da CEDIS favorizuje ove proizvođače, o čemu je Pobjeda više puta pisala. Štetu je prošli put spasila Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništavajući tender po žalbama oštećenih ponuđača, a šta će se desiti ovaj put ostaje da se vidi.

Na partiji 2 tendera broj 60/22 od 6. maja 2022. godine procijenjene vrijednosti 133.000 eura bio je samo jedan ponuđač Somborelektro Sombor sa ponudom od 1,3 miliona eura sa brojilima Meter&Control Beograd. Da li je u pitanju ove partije bila slučajnost ili nešto drugo ostaje samo da se nagađa.

Podsjećamo da je Pobjeda pisala da je CEDIS na tenderu za kupovinu brojila vrijednosti pet miliona eura, koji je poništen, firmi Meter&Control DOO Beograd Vojina Lazarevića, koja je bila skuplja za dva miliona od najjeftinije, a milion od drugoplasirane, dodijelio posao pod obrazloženjem da sve tri jeftinije ponude imaju nedostatke. Pobjeda je takođe pisala da je CEDIS raspisivanjem 70 jednostavnih nabavki u 2022. godini za nabavku običnih brojila prekršio zakon o javnim nabavkama. Tada su posao dobile partnerske firme Meter&Control Beograd, Mikroelektronika Banja Luka i nekadašnji EWG Beograd, od kojih su brojila kupljena po gotovo duplo većim cijenama u odnosu na cijene običnih brojila u njihovim matičnim državama. Inspekcija za javne nabavke podnijela je u junu 2022. godine prekršajnu prijavu nakon što je utvrđeno da menadžment ove državne energetske kompanije pokušava da izigra zakon tako što je raspisao deset jednostavnih nabavki brojila, kako bi izbjegao zakon. Iz Uprave za inspekcijske poslove su, kako je tada saopšteno Pobjedi, kazali da će podnijeti prekršajnu prijavu, koja se kreće od pet do 20 hiljada eura za preduzeće i od 150 do dvije hiljade eura za odgovorno lice u firmi.

Pobjeda je u više navrata pisala da je na tom tenderu dio tehničke specifikacije planski bio prilagođen brojilima - Lazarevićeve firme. Na odluku CEDIS-a žalili su konzorcijumi Mezon-Enerdat iz Danilovgrada i Infinity ITSS and Energy iz Podgorice i Prointer ITSS iz Banjaluke jer su smatrali da je uprava nezakonito, ignorišući uslove konkursa, njihove ponude proglasila neispravnim. Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki donijela je 28. marta 2022. godine solomonsko rješenje: poništila je odluku CEDIS-a, zbog bitnih povreda postupka, a žalbe odbacila jer ih je proglasila bespredmetnima zbog poništenja tendera.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.