POTPUNO NOV HOTEL ČUVENOG LANCA: Destinacija je nova za većinu, a oduševiće ljubitelje Crvenog mora

POTPUNO NOV HOTEL ČUVENOG LANCA: Destinacija je nova za većinu, a oduševiće ljubitelje Crvenog mora

Marsa Alam je nesumnjivo jedno od najmađih ljetovališta u Egiptu

Blaga klima i povoljne vazdušne struje neki su od razloga zbog kojih je boravak na Jastrepcu naročito prijatan.

Sa razlogom se planina nadomak nekadašnjeg prestonog grada cara Lazara smatra najšumovitijom i to ne samo u našoj zemlji, nego i u ovom delu Starog kontinenta.

Budući da ima umnogome specifičan naziv, to je i očekivano da se za njegov nastanak vezuje zanimljiva narodna legenda, u kojoj je glavni akter jedan jastreb. Strpljivo je on letio po okolini, prikupljao i na ovu planinu donosio ne samo grančice koje bi prikupio, kako bi na planini svio gnijezdo, nego i sjemenke različitog bilja.

I upravo zahvaljujući tom jastrebu, ne samo da je planina dobila naziv, nego je postala mjesto na kome ima najviše šume, ali i različitih biljaka.

Obilje živog svijeta

Blaga klima i povoljne vazdušne struje, neki su od razloga zbog kojih je boravak na Jastrepcu naročito prijatan.

Grab, zelenika i planinski javor, tek su neke od značajnih vrsta drveća koje rastu na ovoj planini, ali se bijele breze ipak izdvajaju.

Prostrane šume bijele breze, koje predstavlajju jedno od obeležja Jastrepca prema zakonima naše zemlje su zaštićene, a kako navodi “Serbia.travel”, to je učinjeno sa ciljem spriječavanja nestanka ove biljne vrste.

Brojne životinsjke vrste obitavaju na ovoj planini. Jazavci, evropski jeleni i kune, ali i zečevi i divlje svinje tek su neke od njih, a zastupljene su i brojne vrste pernate divljači, među kojima se izdvajaju fazani, sive čaplje i jarebice, te divlje patke, crne i bijele rode.

Izletište na planinskoj zaravni

Uz vještačko jezero, po kome je Jastrebac takođe poznat, na izletištu, koje je zbog pozicije koje zauzima - budući da se nalazi na zaravni, nazvano Ravanište, nalaze se i sportski tereni i smještajni objekti, ali i prostor koji je namjenjen pikniku.

U toku jleta posjetioci obično uživaju u kupanju u jezeru, dok im je u zimskom periodu na raspolaganju i oko tri stotine metara duga ski-staza, koja je opremljena ski-liftom, tako da je Jastrebac zaista planina za svako doba godine.

Tim pre što se utvrđenje Gradac, ali i crkva posvećena Svetoj Petki nalaze na području ove planine, dok se Ribarska banja nalazi u njenom podnožju. Blizina prestonog grada cara Lazara čini Jastrebac još atraktivnijim za posetu.

                                                                                                                                                                    Izvor:Ona.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.