Izveštaj FBI: Kineski hakeri opasnost za svakog građanina SAD
Ilustracija

“Napadima ciljaju američku infrastrukturu“

Izveštaj FBI: Kineski hakeri opasnost za svakog građanina SAD

Kineski hakeri koji rade za vladu ciljaju postrojenja za preradu vode, električnu mrežu, transportne sisteme i drugu kritičnu infrastrukturu, navodi se u izvještaju koji će direktor FBI Kris Vraj danas podnijeti američkom kongresu.

Vraj planira da kaže da je bilo “premalo pažnje javnosti“ na sajber prijetnju koja pogađa “svakog Amerikanca“, prema kopiji izvještaja koji treba da iznese pred Komitet Predstavničkog doma o Komunističkoj partiji Kine.

“Kineski hakeri nadgledaju američku infrastrukturu da bi izazvali haos i nanijeli štetu američkim građanima i zajednicama, ako, ili kada Kina odluči da je došlo vrijeme za napad“, navodi se u izvještaju, prenosi N1.rs.

Ti navodi se slažu sa procjenama kompanija za sajber bezbjednost, uključujući Majkrosoft, koje su u maju saopštile da kineski hakeri, koje podržava njihova država, ciljaju na kritičnu infrastrukturu u SAD i da bi mogli da postave tehničku osnovu za potencijalni prekid kritične komunikacije između SAD i Azije tokom budućih kriza.

Vraj i drugi visoki američki zvaničnici godinama upozoravaju ne samo na hakerske sposobnosti kineske Vlade, već i zbog odlučnosti Pekinga da ukrade naučna i industrijska istraživanja od američkih preduzeća. Kina je te optužbe nazvala neutemeljenim čak i kada su krivične optužnice dale detaljne dokaze.

Kongresni komitet, kojim predsjedava republikanski kongresmen Majk Galager iz Viskonsina, osnovan je prošle godine sa ciljem da istraži aktivnosti Kine. Kineska vlada je osudila rad komiteta, zahtijevajući da njegovi članovi “odbace svoju ideološku pristrasnost i hladnoratovski mentalitet“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.