Životinje: Prva trudnoća nosoroga vantjelesnom oplodnjom na svijetu „mogla bi da spase vrstu“
Jan Zwilling Najin i Fatu su poslednji sjeverni bijeli nosorozi na svijetu

Životinje: Prva trudnoća nosoroga vantjelesnom oplodnjom na svijetu „mogla bi da spase vrstu“

Ova priča pruža nadu za spas sjevernog bijelog nosoroga od izumiranja.

Veliki pomak u izučavanju plodnosti donio je nadu za spasenje sjevernog bijelog nosoroga od izumiranja - ostale su još samo dvije ove životinje na čitavoj planeti.

Naučnici su uspjeli da postignu prvu trudnoću nosoroga vantjelesnom oplodnjom na svijetu, uspješno prebacivši embrion nosoroga napravljenog u laboratoriji u surogat majku.

Postupak je izveden na južnom bijelom nosorogu, podvrsti vrlo srodnoj sjevernom bijelom nosorogu.

Sledeći korak je da se ovo ponovi sa embrionima sjevernog bijelog nosoroga.

„Postići prvi uspešni transfer embriona kod nosoroga je ogroman korak", rekla je Suzana Holce, naučnica sa Lajbnicovog instituta za zoološka i istraživanja divljih životinja u Njemačkoj, koja je sastavni dio projekta Bioreskju, međunarodnog konzorcijuma koji pokušava da spase ovu vrstu.

„Ali mislim da smo sa ovim dostignućem sasvim sigurni da ćemo uspjeti da stvorimo sjevernog bijelog nosoroga na isti način i da ćemo uspjeti da spasemo vrstu."

Sjeverni bijeli nosorozi su nekada mogli da se nađu širom centralne Afrike, ali ilegalni lov, podstaknut potražnjom za nosorogovim rogom, istrijebio je čitavu populaciju u divljini.

Sada su ostala još samo dva nosoroga: dvije ženke, Nadžin i njena ćerka Fatu.

Obje bivše životinje iz zoološkog vrta drže se pod strogim nadzorom u rezervatu Ol Pedžeta u Keniji.

U nemogućnosti da se razmnoži, vrsta je tehnički izumrla.

Ali sada se tim iz Bioreskjua okrenuo radikalnoj nauci o plodnosti da bi vratio ove životinje sa ivice provalije.

Započeli su rad koristeći južne bijele nosoroge.

Ovaj bliski srodnik sjevernog bijelog nosoroga ima populaciju od hiljadu primjeraka - i smatra se uspjehom konzervacije iako ga i dalje ugrožava ilegalni lov.

Projekat je potrajao godinama i morao je da premosti mnoge prepreke: od toga kako sakupiti jajne ćelije iz životinja teških dvije tone, preko stvaranja prvih embriona nosoroga do sada u laboratoriji do ustanovljavanja kako i kada ih ubaciti.

Trebalo je 13 pokušaja da se postigne prva održiva trudnoća uz pomoć vantjelesne oplodnje koristeći južne bijele nosoroge.

„Veoma je teško kod tako velike životinje postaviti embrion unutar reproduktivnog trakta, koji je skoro dva metra duboko u životinji", kaže za BBC Suzana Holce.

Embrion, napravljen uz pomoć jajne ćelije iz južnog bijelog nosoroga iz zoološkog vrata u Belgiji i oplođene spermom mužjaka iz Austrije, bio je prebačen u surogat majku južnog bijelog nosoroga u Keniji, koja je zatrudnjela.

Međutim, uspjeh je pratila tragedija.

Sedamdeset dana od početka trudnoće, surogat majka je umrla nakon što se zarazila klostridijom - bakterijom iz zemlje koja može biti smrtonosna po životinje.

Smrt je predstavljala težak udarac za tim - obdukcija je pokazala da se muški fetus od 6,5 centimetara dobro razvijao i imao je 95 odsto šanse da se rodi živ.

Ali to je pokazalo da tehnika funkcioniše i da je održiva trudnoća preko vantjelesne oplodnje nosoroga moguća.

Sada je sledeći korak bio pokušati to uraditi uz pomoć embriona sjevernog bijelog nosoroga.

Postoji samo 30 ovih dragocjenih embriona, koji se čuvaju u tečnom azotu u Nemačkoj i Italiji.

Oni su napravljeni uz pomoć jajnih ćelija uzetih od Fatu, mlađe ženke iz Kenije, i spreme od dvojice mužjaka sjevernih bijelih nosoroga uzete prije nego što su uginuli.

Međutim, rođenje sjevernog bijelog mladunčeta zahtijevaće još jednu naučnu revoluciju.

Nijedna od dvije preostale žive ženke sjevernog bijelog nosoroga ne mogu da iznesu trudnoću zbog kombinacije godina i zdravstvenih problema.

I zbog toga će embrion biti implantiran u matericu surogata južnog bijelog nosoroga.

Unakrsna vantjelesna oplodnja između vrsta još nikada ranije nije isprobana, ali tim je uvjeren da će funkcionisati.

„Mislim da je situacija za sjevernog bijelog nosoroga prilično privilegovana za transfer embriona zato što imamo veoma bliskog srodnika koji je primalac- tako da je njihova unutrašnja mapa skoro identična", kaže profesor Tomas Hildebrant, direktor Lajbnicovog instituta za zoološka i istraživanja divljih životinja i šef projekta za konzorcijum Bioreskju.

Niko nikada nije pokušao da prenese embrion u drugu podvrstu.

Tim Bioreskjua se nada da će implantirati embrione u narednim mjesecima.

Oni žele da se mladunče rodi dok su neki sjeverni bijeli nosorozi još živi.

„Želimo da očuvamo socijalnu komunikaciju, socijalno nasleđe sjevernog bijelog nosoroga tako što ćemo staviti prvo mladunče na zemlju da bi pokušalo da nauči jezik od poslednja dva nosoroga, da mogu da nauče kako da se ponašaju od njih", objasnio je profesor Hildrebrant.

Istraživači su svjesni da dodavanje nekoliko novih životinja preko vantjelesne oplodnje neće spasti vrstu - neće biti dovoljno genetskog diverziteta da se napravi održiva populacija.

I zato oni istovremeno rade na još eksperimentalnoj tehnici, pokušajući da stvore spermu i jajne ćelije nosoroga iz matičnih ćelija, kako bi mogli da proizvode embrione.

Još jednom, za to je potrebno vremena i biće mnogo naučnih prepreka koje treba savladati.

Pojedini stručnjaci za divlje životinje tvrde i da bi ulaganje više novca i resursa u vrstu koja je praktično izgubljena mogla biti bolje iskorišćena ako bi se sačuvala za održivije vrste.

„Treba da budemo svjesni da je za izumiranje sjevernog bijelog nosoroga odgovoran čovjek", kaže Jan Stejskal, koordinator projekta za Bioreskju iz Safari parka Dvur Kralove u Češkoj Republici odakle su Nadžin i Fatu originalno potekle.

„Nije se to desilo zbog nekakvog evolutivnog pritiska, bila je to pohlepa, bila je to pomama za nosorogovim rogom.

„I zato smo, na neki način, mi odgovorni i ako zapravo imamo tehniku koja nam može pomoći da ih spasemo, onda mislim da imamo odgovornost da je iskoristimo i da pokušamo da ih spasemo".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.