Redžep Tajip Erdogan

Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo

"Turska očekuje hitnu i potpunu primjenu privremenih mjera koje je Međunarodni sud pravde izrekao Izraelu"

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske saopštilo je da ta zemlja očekuje “trenutnu i potpunu“ implementaciju privremenih mjera koje je naložio Međunarodni sud pravde (ICJ) u predmetu genocida protiv Izraela.

"Očekujemo hitnu i potpunu ispunu mjera Međunarodnog suda pravde (ICJ) koje su danas objavljene u vezi s napadima Izraela na Palestince u Pojasu Gaze", navodi se u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se takođe navodi da privremene mjere ICJ-a predstavljaju veliku priliku da se zaustavi krvoproliće u Palestini.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je ICJ donio odluku o privremenim mjerama kojom je naložio Izraelu da preduzme sve mjere koje su u njegovoj moći kako bi spriječio dalje krvoproliće u Gazi u skladu sa obavezama iz Konvencije o genocidu. Sud je takođe pozvao na hitno oslobađanje svih talaca.

"Trajni mir i sigurnost na Bliskom istoku mogu se postići samo pravednim rješenjem izraelsko-palestinskog sukoba na osnovu međunarodnog prava i utvrđenih parametara. Turska je posvećena davanju svakog doprinosa i napora ka ovom cilju", navodi se u saopštenju iz Ankare.

Sud je takođe naredio Izraelu da preduzme trenutne i efikasne mjere kako bi omogućio pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći u Pojasu Gaze, ali nije naredio prekid vatre.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.