Bajden priznao da napadi ne zaustavljaju Hute, ali da će se nastaviti
Džozef Bajden

Bajden priznao da napadi ne zaustavljaju Hute, ali da će se nastaviti

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je da će se napadi na Hute nastaviti, jer ta militantna grupa nije zaustavila svoje napade na brodove u Crvenom moru.

Američka vojska je u četvrtak izvršila peti napad na Jemen, nakon što su Huti dronom napali jedam američki brod. Bespilotna letjelica udarila je u brod za rasute terete u vlasništvu SAD, koji je morala da spasava indijska mornarica.

“Da li napadi zaustavljaju Hute, odgovor je ne, a da li će se nastaviti – hoće“, rekao je Bajden novinarima u Vašingtonu, prenosi BBC.

Centralna komanda SAD, koja nadgleda američke operacije na Bliskom istoku, navela je u saopštenju da je u četvrtak “izvela udare na dve protivbrodske rakete Huta koje su bile spremne za lansiranje“.

Zamjenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing kasnije je rekla novinarima da SAD ne traže rat.

“Mi nismo u ratu sa Hutima. Akcije koje preduzimamo su odbrambene prirode“, kazala je ona.

Huti su počeli da napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru u novembru, rekavši da odgovaraju na izraelsku operaciju u Gazi. Od tada su izveli na desetine napada na tankere koji prolaze kroz Crveno more, jedan od najprometnijih brodskih puteva na svijetu.

Kao odgovor, SAD i Velika Britanija su 11. januara pokrenuli talas vazdušnih napada na Hute u Jemenu. Udari, uz podršku Australije, Bahreina, Holandije i Kanade, počeli su nakon što su Huti ignorisale ultimatum da obustave napade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.