Joanikije: Božić je obilježio najljepše stranice istorije CG, litijama smo branili naš narodni identitet
Foto: Mediabiro

Badnje veče ispred Sabornog hrama u Podgorici

Joanikije: Božić je obilježio najljepše stranice istorije CG, litijama smo branili naš narodni identitet

Vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) naložili su večeras badnjake na platou ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Nakon što je blagoslovio badnjake u društvu sveštenstva i vjernog naroda, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije obratio se prisutnima i poželio im da u radosti proslave rođenje Hristovo. Osvrnuo se i na događaje koji su se dogodili u našoj zemlji tokom ovog praznika.

“Božić je obilježio najljepše stranice istorije Crne Gore. Sve narodne litije dogodile su se uoči Božića i to je bio poseban fenomen, ne manje važan od Badnje večeri vladike Danila i Mojkovačke bitke. Litijama smo branili naše svjetinje, vjeru, obraz i narodni identitet. Branili smo pravoslavlje kojim se ponosimo. Čuvajmo našu svetu vjeru i naše divne narodne običaje. Braćo i sestre, treba svi zajedno da slavimo. Zato nam je potrebno da živimo u međusobnoj ljubavi i slozi, da se mirimo“, poručio je Joanikije.

Joanikije2

Mitropolit Joanikije, Foto: Mediabiro

Tradicionalno, upriličen je i kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali Danica Crnogorčević i etno grupa “Gorica“, polaznici Škole vjeronauke pri Sabornom hramu, narodni guslar Željko Bugarin i ANIP Đurđevdansko kolo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.