O sudbini Željezare nakon praznika: Radnici imaju velika očekivanja
Željezara Nikšić, Foto: Arhiva

Šveđani pokazali interesovanje

O sudbini Željezare nakon praznika: Radnici imaju velika očekivanja

Šta će biti sa Željazarom u Nikšiću? Pitanje je koje zaokuplja pažnju nekoliko stotina zaposlenih u toj fabrici, koju u životu pozajmicama i dalje odražava Elektroprivreda Crne Gore.

U Vladi spas vide u pronalaženju strateškog partnera. Švedski konzorcijum pokazao je interesovanje, ali nisu jedini.

Interesovanje ševdskog konzorcijuma da pokrene proizvodnju u Kovačnici i Čeličani kod radnika budi nadu, priznaju u sindikatu.

Kako je kazao Ivan Vujović, predsjednik Sindikata Željezare, ovoliki broj radnika bez čeličane i kovačnice sigurnio ne može da istane da radi iradi to što se dosad radilo.

"Očekivanja su ogromna", kazao je Vujović. 

Na dolazak renomiranih partnera gledaju pozitivno i uopštini Nikšić. Prvi čovjek Nikšića Marko Kovačević kaže da su to dobre vijesti ukoliko postoji mogućnost da dođe novi investitor koji će pokrenuti proizvodnju.

"Željezara je svakako kao ćerkla firma EPCG i ima svoju priču u kojoj će, ja se nadam, biti uspješna", naveo je Kovcačević.

A potencijalni partner iz Švedske ima ozbiljne planove, uvjerava i Savjetnik predsjednika države za regionalni razvoj Aleksandar Stijović, koji je sa njima nedavno obišao pogone i sreo se sa čelnicima Eleketroprivrede.

To nije sve - Šveđani nisu jedini koje zanima nikšićki čelik, a to je potvrdio i Saša Mujović, ministar energetike i rudarstva.

"Već oko 10. januara očekujemo dolazak kompanije Tuferko koja je sa sjedištem u Lozani. Ta firma već ima saradnju sa smederevskom Željezarom i skopskom. Razgovaramo, pričamo, borimo se za Željezaru", poručio je Mujović. 

Dani posle praznika daće neke konkretnije dogvoore, a tada bi trebalo da se čuju i konkretne ponude zainteresovanih partnera sa više detalja o viziji razvoja nikšićke željezare.

Vujović, ipak, želi da vidi kolika je ozbiljnost tih investitora. 

"Naravno, o svemu će odlučivati EPCG, država i Vlada", zaključio je on. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.