Oko 25.000 djece ostalo bez jednog ili oba roditelja u Gazi
(Foto: Guliver)

Oko 25.000 djece ostalo bez jednog ili oba roditelja u Gazi

Zbog izraelskih napada, oko 25.000 djece u Pojasu Gaze izgubilo je jednog ili oba roditelja, a uništeni su ili oštećeni domovi oko 640.000 djece.

Prema saopštenju objavljenom na veb stranici Evropsko-mediteranske opservatorije za ljudska prava (Euro-Med), Izrael je ubio više od 10.000 beba i djece u napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra.

Prema podacima Opservatorija, do sada je u intenzivnim vazdušnim i artiljerijskim napadima Izraela na Pojas Gaze ubijeno 23.012 Palestinaca, uključujući 9.077 djece.

Dok stotine djece ostaju pod ruševinama srušenih zgrada, sa vrlo malim šansama za preživljavanje, Euro-Med predviđa da će ukupan broj smrtnih slučajeva djece premašiti 10.000.

Euro-Med je napomenuo da je oko 700.000 djece pogođeno genocidom u Gazi, a taj broj uključuje i ubijene, povrijeđene i interno raseljene.

U izraelskim napadima od 7. oktobra ranjeno je više od 18.000 palestinske djece, od kojih su mnoga u kritičnom stanju.

Pored toga, prema Euro-Med-u, oko 25.000 djece u Pojasu Gaze izgubilo je jednog ili oba roditelja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.