Osudili planirane ruske predsjedničke izbore na okupiranoj teritoriji
(Foto: Guliver)

Osudili planirane ruske predsjedničke izbore na okupiranoj teritoriji

Ukrajinske vlasti danas su oštro osudile planove Rusije da na proljeće održi predsjedničke izbore na okupiranim ukrajinskim teritorijama.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nazvalo je planirane izbore "ništavim i nevažećim" i obećalo da će se svi međunarodni posmatrači poslati da ih nadgledaju tako da će biti suočeni sa "krivičnom odgovornošću".

Poslanici u Rusiji odlučili su da predsjednički izbori budu održani 17. marta 2024. godine

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je najavio kandidaturu na izborima. On je sasvim siguran da će pobijediti.

Ruske vlasti planiraju da organizuju glasanje u Donjecku, Lugansku, Zaporožju i Hersonu - teritorijama koje je Moskva nezakonito anektirala od Ukrajine u septembru prošle godine, ali ih ne kontroliše u potpunosti - zajedno sa poluostrvom Krim, koje je Rusija nezakonito pripojila 2014.

Najava predsjedničkih izbora uslijedila je poslije lokalnih izbora za ruska zakonodavna tijela u okupiranim djelovima Ukrajine u septembru. Glasove su Kijev i Zapad proglasili lažnim.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da odlučno osudi namjeru Rusije da održi predsjedničke izbore na okupiranim ukrajinskim teritorijama i da uvede sankcije onima koji su uključeni u njihovu organizaciju i sprovođenje", dodalo je ukrajinsko ministarstvo.

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.