Klimatske promjene izazvale sušu: Desetine slonova uginule u poznatom nacionalnom parku

Klimatske promjene izazvale sušu: Desetine slonova uginule u poznatom nacionalnom parku

Desetine slonova uginule su od žeđi u popularnom Nacionalnom parku Hvange u Zimbabveu zbog suše uzrokovane klimatskim promjenama, saopštio je park, prenosi Avaz.ba.

Glavni ekolog Hvangea Dafin Madhlamoto rekla je da kroz park ne protiče nijedna veća rijeka i da se za snabdijevanje vodom koriste bunari na solarni pogon iz kojih zbog suše ne može da se izvuče dovoljna količina vode.

Madhlamoto je istakla da su zbog klimatskih promjena u parku smanjene padavine. U tom nacionalnom parku živi 45.000 slonova, a odraslom slonu je potrebno 200 litara vode dnevno.

Dopisnik Rojtersa je vidio na desetine uginulih slonova u blizini bunara.

Kišna sezona u Zimbabveu traje od novembra do marta, ali kiša jedva da je padala ove godine. Očekuje se da će se suša nastaviti do 2024. godine, prema prognozi meteorologa, piše Euronews.

Nekoliko krda slonova prešlo je iz Zimbabvea u susjednu Bocvanu u potrazi za hranom i vodom.

Zimbabve ima populaciju slonova od gotovo 100.000, ali ima kapacitet samo za nešto više od polovine njih, saopštile su službe Zimbabvea za zaštitu divljih životinja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.