Astronauti pronašli paradajz izgubljen na svemirskoj stanici prije osam mjeseci

Astronauti misije Expedition 70 su ove sedmice u prenosu uživo slavili 25. godišnjicu Međunarodne svemirske stanice (ISS) te su otkrili jedan zanimljiv detalj.

Tokom livestreama je administrator američke svemirske agencije NASA, Bob Kamana, upitao astronaute da li su izgubili nešto na ISS-u za čim još tragaju, a potom je astronautkinja Jasmin Mogbeli otkrila jedan detalj.

Naime, riješen je "slučaj nestanka" paradajza, koji je bio izgubljen na ISS-u prije osam mjeseci. Izgubio ga je američki astronaut Frenk Rubio prilikom branja u martu 2023. godine.

"Pronašli smo nešto što neko traži već duže vrijeme. Naš prijatelj Frenk Rubio, koji je otišao kući, dugo je bio optuživan da je pojeo paradajz. No, sada ga možemo osloboditi krivice. Našli smo paradajz", rekla je Mogbeli.

Mali paradajz je bio posljednja "žetva" iz eksperimenta Veg-05 koji je Rubio pratio. Nakon žetve 29. marta ove godine, svaki astronaut na ISS-u je dobio Ziploc vrećicu s uzorcima paradajza, no Rubio je ostao bez svog paradajza prije nego ga je okusio.

"Proveo sam mnogo vremena tražeći ga, siguran sam da će se u jednom trenutku pojaviti i opravdati me", rekao je ranije Rubio.

Stanica veličinom premašuje kuću sa šest spavaćih soba, a zbog mikrogravitacije se objekti lako pomjere i "odlebde" u različite kutke ISS-a.

Osim toga, ISS postaje sve natrpaniji različitim stvarima, tako da je teško pronaći određene predmete.

Rubio je zabilježio 5.963 orbite oko naše planete tokom boravka na ISS-u, gdje se posvetio projektu eXposed Root On-Orbit Test System (XROOTS).

"Korištene su hidroponske (na bazi vode) i aeroponske (na bazi zraka) tehnike umjesto zemlje ili drugih tradicionalnih medija za rast kako bi se kompletirao životni ciklus biljke paradajza", saopštila je NASA.

Cilj studije je istražiti alternativne načine uzgoja usjeva u svemiru. Saznanja u XROOTS-u bi mogla dati uvid u skalabilne i efikasne sisteme za proizvodnju usjeva za buduće svemirske misije doprinoseći održivosti i samodovoljnosti dugotrajnog istraživanja svemira, piše Klix.ba.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.