Crna Gora zbog pranja novca možda u društvu Jemena, Sirije...
Ilustracija

"Siva lista" FATF-a

Crna Gora zbog pranja novca možda u društvu Jemena, Sirije...

Odluka da li će Crna Gora završiti na "sivoj listi" Finansijske akcione radne grupe (FATF) zbog pranja novca biće donijeta polovinom decembra u Strazburu, a ako se to desi, imaće dalekosežne posljedice, posebno kada je u pitanju kreditni rejting. Tom bi odlukom Crna Gora ušla u društvo država kao što su Sirija, Jemen, Mali, Nigerija ili Burkina Faso i bila bi stavljena pod pojačan nadzor FATF-a.

Interesantno je, međutim, da je na ovoj "sivoj listi" i susjedna Hrvatska, o čemu je bilo puno riječi sredinom ove godine. 

Vlada Crne Gore prošle sedmice usvojila je Informaciju u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma, u kojoj se navodi da je sproveden peti krug evaluacije od Komiteta eksperata Savjeta Evrope za procjenu sprečavanja pranja novca (Manival). To tijelo Savjeta Evrope, kako je saopšteno, polovinom decembra ove godine bi trebalo da usvoji izvještaj, koji bi, u slučaju da ocjene budu loše, Crnu Goru mogao staviti na "sivu listu" FATF. 

Pojašnjeno je da je to lista država koje ne primjenjuju ili malo primjenjuju mjere za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Sa sjedištem u glavnom gradu Francuske, FATF je glavno međunarodno tijelo za borbu protiv sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, a pripojeno je Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Na njihovom sajtu, nalazi se "siva lista", gdje se vidi koje su sve zemlje na tom spisku. 

Pri sadašnjem stanju, Hrvatska je jedina članica Evropske unije koja se nalazi na "sivoj listi". Prema navodima FATF-a, vlada u Zagrebu je obećala da će se povećati napore u sferi sprečavanja svih oblika finansijskog kriminala i pokrenuti odgovarajući akcioni plan.

Stavljanje na "sivu listu" FATF-a može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i naravno, može imati odvraćajući učinak na strane investitore. 

Ostale zemlje na spisku su, primjera radi, Sirija, Jemen, Mali, Nigerija, Burkina Faso ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Postoji i crna lista zemalja koje su klasifikovane kao visokorizične. Trenutno se na njoj nalaze samo tri države - Iran, Mjanmar i Sjeverna Koreja.

Crnogorska vlada ranije je upozorila da bi stavljanjem države na "sivu listu" moglo doći do opadanja njenog kreditnog rejtinga, kao i usporavanja u realizaciji inostranih investicija koje dolaze sa prostora država koje u potpunosti poštuju pravila u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Ukoliko FATF stavi jednu državu pod pojačani nadzor, odnosno na "sivu listu", znači da se ta država obavezala i da će da ukloni utvrđene strateške nedostatke u okviru dogovorenog vremenskog perioda.

Naredna plenarna sjednica Manivala biće održana od 11. od 15. decembra u Strazburu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.