Dvogodišnja djevojčica najmlađa članica Mense
Foto:Guinness World Records

Dvogodišnja djevojčica najmlađa članica Mense

Čitanje riječi naglas koje odrasli pišu na tabletu možda nije način na koji mnoga djeca provode svoje druge rođendane, ali je Isla Meknab iz Kentakija upravo na taj način proslavila svoj drugi rođendan, zbog čega bi mogla da postane najmlađa članica Mense.

U razgovoru za Ginisovu knjigu rekorda Islini roditelji, Džejson i Amanda Meknab, rekli su da su shvatili da inteligenciju njihove ćerke treba procijeniti nakon što joj je rođaka dala tablet kao poklon za drugi rođendan, piše Gardijan.

Otac je rekao da je napisao riječ „crveno“ na tabli, a Isla je uspjela da mu je pročita, iako je bila oko četiri ili pet godina mlađa od uzrasta kada većina djece obično stiče tu sposobnost, prenosi N1. 

Šokirani Džejson Meknab je potom napisao riječi „plavo“, „žuto“, „mačka“ i „pas“. Isla je samouvjereno pročitala svaku riječ, rekao je njen otac za Ginisovu knjigu rekorda.

Poslije toga, Islini roditelji su počeli da primjećuju riječi ispisane šarenim slovima po kući.

Slova „c-h-a-i-r“ bila su ostavljena pored stolice. Pored kauča su bila raspoređena slova u kojima je pisalo „s-o-f-a“, u jednom trenutku, Islini roditelji su pronašli svog kućnog mačka Bugera kako leži pored slova „c-a-t“.

U tom trenutku, Amanda Mcnab je predložila da se Isla podvrgne testu inteligencije, što su i uradili.

„Iako psiholog koji je testirao Islu radi sa nadarenom djecom obično ne testira djecu, ovoga puta ipak je napravio izuzetak“, rekao je Džejson.

Rezultat je, kako navodi, bio 99 odsto na „Stanford-Binet“ testu količnika inteligencije, a Isla je tada imala dvije i po godine.

Ginisova knjiga rekorda je Islu 2. juna 2022. uvrstila kao najmlađeg člana Mense na svijetu. Isla je shvatila da je ovo dostignuće izazvalo medijsko pažnju – vidjela je sebe na televiziji i ponekad traži od roditelja da joj pokažu njene video snimke na Jutjubu. Ipak, uglavnom, ona ostaje nesvjesna svog izuzetno visokog koeficijenta inteligencije.

Isla, sada ima tri godine i ide u predškolsku ustanovu, posebno je pokazala nadarenost u matematici i nastavlja da jača svoje vještine čitanja uz pomoć svojih omiljenih knjiga, među kojima su „Veoma gladna gusjenica“ i mačak Pit. Iz Ginisove knjige rekorda kažu da njeni roditelji traže individualni obrazovni plan za nju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.