Kosi toranj u Bolonji, visok 47 metara, mogao bi da se sruši
Foto: Michele Nucci, Lapresse Via AP

Kosi toranj u Bolonji, visok 47 metara, mogao bi da se sruši

Srednjevekovni toranj Garizenda u italijanskom gradu Bolonji, koji se naginje isto kao i njegov poznati pandan u Pizi, zatvoren je zbog straha da bi se mogao srušiti.

Vlasti su počele da grade pet metara visoku barijeru oko kule Garizenda iz 12. vijeka kako bi se zadržale krhotine u slučaju da toranj padne. Toranj visok 47 metara naginje se pod uglom od četiri stepena, a nedavno su otkriveni pomaci u smeru nagiba, piše BiBiSi (BBC).

Gradsko vijeće Bolonje saopštilo je da je situacija „vrlo kritična“.

Spominje se u „Božanstvenoj komediji“

Garizenda je jedan od dva tornja koji dominiraju horizontom Bolonje. Drugi, Asineli toranj, otprilike je dvostruko viši i takođe se naginje, iako ne tako dramatično, i obično je otvoren za turiste.

Građevine su izgrađene između 1109. i 1119. godine, a visina Garizende smanjena je u 14. vijeku jer se već počela da naginje. Toranj se spominje u Danteovoj „Božanstvenoj komediji“, koja je dovršena 1321. godine.

Gradnja barijere za toranj

Mjesto je prvo zatvoreno u oktobru nakon što su senzori zabilježili promjene u nagibu Garizende, a inspekcije su otkrile propadanje materijala koji čine njegovu bazu, te da je toranj pun pukotina.

Vijeće je pokrenulo ono što naziva planom civilne zaštite za očuvanje tornja i reklo je da radovi koji sada počinju „predstavljaju prvu fazu kako bi se toranj učinio bezbjednim“. Rečeno je da bi barijera, osim što bi zadržavala krhotine, zaštitila okolne zgrade i ljude u slučaju urušavanja.

Rečeno je da će metalne mreže protiv kamenja takođe biti postavljene oko tornja. Izgradnja barijere biće dovršena početkom sljedeće godine, dok se očekuje da će toranj i trg ispod njega ostati zatvoreni nekoliko godina, dok se bude obnavljao.

Barijera će koštati 4,3 miliona eura

Grad procjenjuje da će samo barijera koštati 4,3 miliona eura, te je pokrenuo grupnu finansijsku akciju za plaćanje obnove.

Projekat je nazvan „vanrednim izazovom“ koji će zahtijevati „predanost cijelog grada i onih širom svijeta koji vole Bolonju i jedan od njenih najvažnijih simbola“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.