Trogodišnje putovanje iz snova otkazano zbog bizarnog razloga: Vlasnik nema brod
Ilustracija

Trogodišnje putovanje iz snova otkazano zbog bizarnog razloga: Vlasnik nema brod

Samo dvije nedelje prije početka trogodišnjeg putovanja iz snova brodom oko svijeta, organizator je otkazao putovanje – jer nije imao brod.

Božić u Brazilu, Nova godina u Argentini, 1095 dana putovanja, 140 zemalja, svih sedam kontinenata, sedam prelaza preko ekvatora… Maču Pikču, Veliki zid, Havaji, Venecija, Sidnej, Tadž Mahal, Dubrovnik… ne veš, bez pripreme ručka, bez držanja… samo zabava i uživanje.

Life at Sea Cruises je kupcima obećao putovanje života po relativno pristupačnoj cijeni. Na CNN-u su u martu ove godine objavili oglas, sa cijenom od 30.000 dolara po osobi godišnje, dok je u brošuri organizatora navedena cijena od 77.026 dolara naviše za dvokrevetnu kabinu. Bilo je dostupno oko 400 kabina.

Povlačenje podrške investitorima zbog “nemira na Bliskom istoku“

Nevolje su počele kada je putovanje trebalo da počne. Prvog novembra brod je trebalo da isplovi iz Carigrada, ali je putovanje odloženo za mjesec dana, za 30. novembar, a brod je trebalo da krene iz Amsterdama.

Zatim, 17. novembra, manje od dvije nedelje prije posljednjeg objavljenog datuma, putnici su obaviješteni da je krstarenje otkazano, prenio je CNN.

Vedat Ugurlu, vlasnik kompanije Mirai Cruises, matične kompanije turoperatora, rekao je putnicima da mu je “veoma žao zbog neprijatnosti“ i rekao da krstarenje neće početi kako je planirano. Razlog: nisu mogli da priušte brod. Kompanija je u septembru planirala da kupi inače penzionisani brod, koji su namjeravali da restauriraju, ali je to propalo jer je brod na kraju kupila druga kompanija.

Ugurlu je u poruci putnicima tvrdio da “Mirai nije toliko velika kompanija da sebi mogu priuštiti da plate 40-50 miliona za brod“, ali da je projekat predstavio investitorima i od nekih dobio zvanično odobrenje za kupovinu broda.

“Prema njegovim riječima, kompanija je već uplatila avans za brod, ali su tada investitori “odbili dalju podršku projektu zbog nemira na Bliskom istoku“. Kompanija je tada tražila opcije za kupovinu drugog broda, ali kupovina nije uspjela.

“Ukoliko ne budemo u mogućnosti da isplovimo 1. decembra, ponudićemo vam da isplovimo na drugi datum polaska ili refundiramo sve uplate u kratkom vremenskom periodu“, napisao je on. Na kraju su odlučili da putnicima refundiraju uplate.

Neki putnici su prodali sve zbog puta

Kako je preni CNN rezervisano je 111 kabina. Putnici će sada morati da čekaju nekoliko mjeseci da im se novac od uplata vrati.

Kompanija je saopštila da će povraćaj sredstava isplaćivati u mjesečnim ratama, od sredine decembra do kraja februara.

Ipak, neki od putnika koji su već uplatili svoje putovanje iz snova i dalje su u Carigradu, gdje su stigli prije prvog najavljenog datuma polaska. Kompanija je ponudila i plaćanje smještaja u Carigradu do 1. decembra i leta kući. Ali neki kažu da nemaju gdje da se vrate, pošto su prodali ili iznajmili svoje domove u iščekivanju putovanja oko svijeta, a neki su čak prodali svu svoju imovinu. Jedna od takvih je bila srednjoškolska profesorka Šeron Lejn iz Kalifornije.

“Veoma sam tužan, ljut i izgubljen“, rekao je za CNN jedan potencijalni putnik, koji je želio da ostane anoniman.

“U naredne tri godine svog života planirao sam da živim izvanredan život, ali sada nemam ništa. Ne vjerujem više nikome. Znam da će sve nekako proći i da će život ići dalje, ali nisam siguran u kom pravcu“.

Drugi putnik je rekao da su se svi osjećali “izuzetno tužno i potpuno izdano“.

“Čini se da kompanija ne razmišlja o tome šta su uradili našim životima“, dodao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.