FENOMENALNA KARAMEL TORTA Orasi joj daju posebnu draž

FENOMENALNA KARAMEL TORTA Orasi joj daju posebnu draž

Napravite ovu preukusnu poslasticu sa karamelom. Odličan izbor za slavsku trpezu, vaši gosti će biti oduševljeni. Karamela fil i biskvit sa orasima prave savršen spoj koji osvaja na prvi zalogaj.

Priprema:

5 jaja
8 kašika šećera
6 kašika mljevenih oraha
3 kašike brašna
3 kašike prezli
3 kašike mlake vode
1 prašak za pecivo

Za fil

500 g šećera
1 l mlijeka
10 kašika brašna
250 g margarina

Dodatno

50 g isjeckanih oraha
100 g čokolade

Priprema kore

Prvo zagrejte rernu na 180 stepeni. Onda umutite od bjelanaca i 4 kašike šećera čvrst šne. Ulupajte žumanca sa ostatkom šećera pa dodajte vodu, orahe, brašno, prezle, prašak za pecivo i šne. Sve dobro sjedinite i sipajte u namašćen i brašnom posut kalup. Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite iz rerne i ostavite da se kora ohladi. Onda je presecite poprečno na dva dela.

Priprema fila

Upržite šećer na jačoj temperaturi dok ne dobije crvenkastu boju. Onda smanjite temperaturu na najmanje, pa dodajte polovinu mlijeka. Dodajte brašno u ostatak mlijeka pa dobro razmutite i ulijte u šećer sa mlijekom. Dobro mješajte sve dok se smesa lijepo ne ujednači. Ostavite da se potpuno ohladi. Zatim pjenasto umutite  margarin, pa sjedinite sa ohlađenim filom. Koru stavite na tacnu i uokvirite obručem pa nanesite četvrtinu  pripremljenog fila i  poklopite drugom korom. Od ostatka fila odvojite jednu četvrtinu i ostavite sa strane. Nanesite preostali fil preko kore, pa ostavite u frižider da se stegne. Pomješajte fil koji ste odvojili sa čokoladom istopljenom na pari i dodajte iseckane orahe. Sklonite obruč pa gotovu smesu nanesite preko cele torte.

Izvor:Trpeza.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.