Nesreća američkog vojnog aviona u Japanu – vjeruje se da su svih osam putnika mrtvi

Nesreća američkog vojnog aviona u Japanu – vjeruje se da su svih osam putnika mrtvi

U Japanu pronađena olupina američkog transportnog aviona koji se srušio u srijedu popodne, po lokalnom vremenu. Vjeruje se da je svih osam putnika preminulo. Japanska obalska straža uspjela je da sonarom locira olupinu mornaričkog aviona "ospri", koji je u srijedu nestao sa radara u blizini japanskog ostrvca Jakušima oko dva sata i četrdeset pet minuta popodne po lokalnom vremenu.

U trenutku kada je nestala transportna letjelica je imala osam putnika, a do sada je pronađeno tijelo samo jednog člana posade. Strahuje se, međutim, da se preostalih sedam žrtava nalazi unutar olupine aviona, koja je detektovana na dubini od 30 metara na oko kilometar od ostrva Jakušima, koje administrativno pripada prefekturi Kagošima.

Letjelica je poletjela iz američke vazduhoplovne baze Ivakunji na najvećem japanskom ostrvu Honšu i bila je na putu za Okinavu kada se desio kvar zbog kojeg su piloti zatražili dozvolu za prinudno sletanje.

Japanske vlasti prizemile su 14 "osprija" u sastavu domaćeg vazduhoplovstva i zatražile od američke vojske da privremeno prekine korišćenje tih letjelica dok se ne utvrdi uzrok nesreće i daju garancije da su one bezbjedne za korišćenje.

No, po saopštenju ministra odbrane Japana Minoru Kihare, američki "ospriji" nastavljaju da lete, mada je riječ o varijanti "MV-22", koju koriste marinci, a ne o "CV-22", koji koristi vazduhoplovstvo i koji je u srijedu pao kod Jakušime.

Varljivi morski jastreb

"Ospri" ("morski jastreb") je transportna letjelica koja predstavlja jednu vrstu hibrida između aviona i helikoptera, te ima sposobnost vertikalnog poletanja. Ona je specifična po tome što može da rotira svoje propelerske motore, odnosno, pri polijetanju ih usmjeri vertikalno za postizanje potiska na gore, a potom, kada je u vazduhu, vrati ih u horizontalni položaj kako je to uobičajeno kod aviona. Zahvaljujući tome, "ospriji", mada polijeću i slijeću kao helikopteri, ostvaruju brzine leta koje su veće nego u helikoptera. Zajedničkim snagama ih proizvode američke korporacije "Boing" i "Bel".

Međutim, u Japanu je poslednjih godina zabilježeno više nezgoda, odnosno, padova tog tipa letjelice, zbog čega je ona u Zemlji izlazećeg sunca na vrlo lošem glasu. Tome, naravno, treba dodati i više kašnjenja u njenom uvođenju u masovnu upotrebu zbog teških nesreća sa smrtnim ishodom koje su se početkom prve decenija ovog vijeka u više navrata desile u SAD. Zbog toga se u Japanu vjeruje da ona ima sistemske mane, te da predstavlja opasnost za civilnu populaciju.

Američke snage stacionirane u Japanu, naročito na ostrvu Okinava, "osprije" koriste već duži niz godina. Uprkos brizi za njihovu ispravnost i bezbjednost, zbog agilnosti i sposobnosti vertikalnog uzlijetanja i slijetanja koja je korisna kada je u pitanju kontrola i povezivanje malih ostrva na kojima ne postoje aerodromi, nedavno ih je kupila i japanska vojska, i to upravo u verziji "CV-22".

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.