Borelj: Dobro je što Lavrov dolazi na skup OEBS-a da ponovo čuje zašto svi osuđujemo Rusiju
Žozep Borelj

Borelj: Dobro je što Lavrov dolazi na skup OEBS-a da ponovo čuje zašto svi osuđujemo Rusiju

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je večeras u Skoplju da je dobro što na Savjet ministara Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) dolazi šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, jer treba ponovo da čuje zašto je Rusija osuđena i izolovana.

„Vaša odluka da dozvolite Lavrovu da učestvuje (na Savjetu ministara OEBS) je u saglasnosti sa našim zajedničkim ciljem da održimo multilateralizan živim. Lavrov treba ponovo da čuje od svih zašto osuđujemo Rusiju i zašto je izolujemo“, rekao je Borelj na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Borel je istakao da je „ovo je dobra prilika za njega da čuje direktno od učesnika ovog sastanka zašto je Rusija osuđena i izolovana i da zatim može da se vrati u Kremlj i da kaže gospodaru Kremlja da EU i OEBS ostaju ujedinjeni u osuđivanju agesivnog i nezakonitog ponašanja Rusije“.

„Znate da EU podržava Ukrajinu zato što se brine da sačuva svoj integritet i suverenitet, ali se bori za mir i stabilnost u Evropi. Kada kažem stabilnost i mir u Evropi tu uključujem i Zapadni Balkan“, rekao je Žozep Borel.

Potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik za spoljnu poltiku i bezbjednost je zahvalio što se Sjeverna Makedonija u potpunosti pridržava spoljne i bezbjednosne politike EU.

Borel je u Sjevernu Makedoniju došao na 30. Ministarski savjet OEBS-a, koji će biti održan sjutra i prekosjutra i na kojem će učestovati i ministar spoljnih poslova Rusije.

Nakon što je potvrđeno prisustvo Lavrova, ministri spoljnih poslova Ukrajine, Poljske ; i baltičkih zemalja – Estonije, Letonije i Litvanije – odlučili su da bojkotuju forum OEBS-a.

Na Savjetu ministra OEBS-a, najvećem političko-diplomatskom događaju koji se održava u Sevrernoj Makedoniji od sticanja nezavisnosti, očekuje se 76 delegacija iz 57 država članica i partnerskih država.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.