Pećina vode i vatre: Čudo prirode koje oduzima dah

Naša planeta koju nazivamo domom, a koju često tako olako shvatamo zdravo za gotovo, je zaista nevjerovatno mjesto.

Neka njena lica su, međutim, neobičnija, čudnija i neobičnija od drugih.

Jedno takvo mjesto se nalazi na dalekom Tajvanu, u blizini grada Tajnana. Riječ je o zanimljivom lokalitetu pod nazivom "Vater and Fire Cave“ ili "Izvor vode i vatre“. Sam naziv ovog neobičnog mjesta nagovještava o čemu se radi, iako je riječ o potpuno nespojivim opcijama za koje bismo definitivno rekli da ne mogu da žive u "simbiozi“. Međutim, ova pećina, odnosno izvor, pokazuje da je to ipak opcija, piše Punkufer. 

Vatra koja neprekidno gori 300 godina

Pećina vode i vatre je poznata kao jedno od prirodnih čuda Tajvana. Nalazi se na svim listama tamošnjih destinacija koje svaki posjetilac tog grada i okoline treba da obiđe. Neobičan fenomen nalazi se u selu zvanom Guanziling u okrugu Bajhe na Tjenanmenu, a otkriven je 1701. godine kada je monah slučajno naišao na njega. Vjerovatno je ostao bez riječi, kao i većina posjetilaca – naime, jezero iz kojeg se diže plamen i ližu mokre stijene na koje se sliva voda nije svakodnevni prizor.

Osim neobične kombinacije vatre i vode, fascinantno je i starost plamena. Kažu da gori najmanje 300 godina. Ranije je plamen vatre bio mnogo izraženiji i dostizaao je visinu od tri metra. Ali, rekli bi neki, i ove današnje vatre su sasvim dovoljne. Naime, iako su posjetioci nekoliko metara udaljeni od "zapaljene vode“, i dalje mogu da osjete vrućinu.

Mjehurići metana

Fenomen kome svjedoče turisti danas ima, naravno, naučno objašnjenje. Naime, lokalitet i okolina nalazi se na području jednog od niza rascjepa koji se prostiru preko Tajvana.

Plamen se navodno zapalio nakon jednog od zemljotresa koji je otvorio tamošnje pukotine iz kojih je prirodni gas, odnosno metan, počeo da šiklja na površinu.

 

Tamo se 'bazen' metana nalazi ispod 'pravog' vodenog bazena, a ako se bolje pogleda, vidi se da je sama voda puna metanskih mjehurića tik uz stijene. Dakle, vatra počinje na samoj granici između stijene i vode i penje se uz stijenu iz koje voda teče.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.