Berane: Održan protest popisivača koji su eliminisani u drugom krugu

Berane: Održan protest popisivača koji su eliminisani u drugom krugu

Njihovo nezadovoljstvo je uslijedilo nakon što su danas saznali da su novom odlukom Popisne komisije Opštine Berane eliminisan da učestvuju u sprovođenju popisa koji treba da se održi od 30. novembra do 15. decembra U Beranama ispred zgrade Opštine u Beranama večeras je održan protest grupe izabranih popisivača na prvobitnom konkursu za sprovođenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

Njihovo nezadovoljstvo je uslijedilo nakon što su danas saznali da su novom odlukom Popisne komisije Opštine Berane eliminisan da učestvuju u sprovođenju popisa koji treba da se održi od 30. novembra do 15. decembra. Oni su se tom prilikom zatražoliu od  predsjedniku države Jakova Milatovića. premijera Milojka Spajića, potpredsjednika Vlade Alekse Bečića, predsjenika crnogorske Skupštine Andrije Mandića, predsjednika opštine Berane Vuka Todorovića i članova Popisne komisije da im objasne po kom kriterijumu u drugom krugu nijesu primljeni za popisivače.

-Nas 60 regularno izabranih popisivača na prvobitnom konkursu za sprovođenje popisa smo uklonjeni novom odlukom uz obrazlozenje da je to urađeno po principu pariteta, odnosno političke konotacije. Rečeno nam je da je Popisna komisija na osnovu ovoga morala da primi određeni broj novih kandidata, njih 60, i to po političkom ključu iz opozicionih partija. Sa duge strane mi odgovorno tvrdimo da je bilo popisivača iz redova opozicije i u prethodnom krugu. Ističemo, radi šire javnosti, da je prilikom sačinjavanja poslednje rang liste prijavljenih kandidta, pričinjena diskriminacija. Naime, izabrani su kandidati koji su u radnom odnosu, zatim više lica iz jednog domaćinstva i tome slično.  Mi zahtijevamo od nadležnih da nam odgovore po kojim kriterijumima su izabrani novi kandidati, a zašto su stari eliminisani? Koje uslove oni ispunjavaju, a mi ne – navodi se u zajedničkom saopštenju koje je pročitano na protestu.

U svom obraćanju Saška Obadović je dodala da tvrdi da se prilikom odabira popisivača pribjegavalo političkoj kofripciji i da ovakvim činjenjem popis neće biti legitiman.

-S obzirom da je defakto data prednost političkoj pripadnosti, smatramo da je nelegitiman izbor popisivača, te da se radi o političkoj korupciji, po principu za nekog sve, za nekog ništa. Zbog ovakvog, drskog, ponašanja alavih pojedinaca, u narednom periodu vršićemo pritisak putem javnosti kroz protest i obraćanje medijima, NVO, Vladi, te predstavnicima Evropske komisije. U ovakvim uslovima u demokratskom popisu defakto ništa nije demokratski.  Nadam se da će neko ko je stavio potpis na ovakva sporna rješenja kad tad odgovarati za učinjeno – kazala je Obadović.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.