Velika akcija policije u SAD i Italiji: Uhapšeno 16 članova porodice Gambino
Ilustracija

Velika akcija policije u SAD i Italiji: Uhapšeno 16 članova porodice Gambino

Šesnaest navodnih vođa i suradnika kriminalne obitelji Gambino uhapšeno je u SAD-u i Italiji,saopštili su američki tužioci, prenosi Index.hr.

Optužbe protiv njih uključuju reketarenje, iznudu, odmazdu svjedocima, zavjeru i prevaru. Deset ih je uhapšeno na području Njujorka, a šest su ih talijanske vlast uhapsile u Palermu na Siciliji.

Još jedan osumnjičeni je trenutno u bijegu, prema američkom Ministarstvu pravosuđa. Osumnjičenici koji žive u SAD-u izvedeni su pred sud u Njujorku. U optužnici su tužitelji iznijeli obrazac zastrašivanja i nasilnih napada s namjerom pronevjere sredstava te prijevare sindikata i planova primanja zaposlenika.

Mafijaši su ciljali na firme za rušenje i kompanije koje se bave sakupljanjem i odvozom smeća. Prema optužnici, članovi ove kriminalne grupe prijetili su preduzetnicima i tražili da im se plaća određeni iznos za pružanje zaštite. Tereti ih se da su izbjegli pravila sindikata i namjestili ponude za unosne ugovore o rušenju, piše BBC.

Optuženi su takođe za prijetnje svjedocima, pranje novca i krivična djela povezana s vatrenim oružjem.

Među uhapšenima su: vođa porodice Joseph "Joe Brooklyn" Lanni, vojnik obitelji Angelo "Fifi" Gradilone i saradnik sicilijanske mafije Francesco Vicari, poznat i kao "ujak Ciccio". 

Obitelj Gambino jedan je od pet istaknutih mafijaških porodica s područja Njujorka zajednički poznatih kao La Cosa Nostra. Porodicu je vodio šef John Gotti do njegove smrti u zatvoru 2002., a kasnije Frank Cali, koji je ubijen ispred svoje kuće na Staten Islandu  2019.

Njegova smrt označila je prvo ciljano ubojstvo mafijaškog bosa u gradu od smrti tadašnjeg šefa obitelji Gambino, Paula Castellana, 1985. godine. Nekoliko nedavnih istraga i policijskih operacija usmjereno je na skupinu u SAD-u i Italiji. Optuženima prijete kazne od 20 do 180 godina zatvora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.